Śnieżny puch – świąteczne ciasta bez pieczenia
To ciasto idealne dla tych, którzy nie mają w domu piekarnika albo nie mają ochoty go uruchamiać. Ciasto bardzo smakuje dzieciom – ma delikatną konsystencję. Każdy, kto lubi Ptasie Mleczko pokocha jego smak i będzie do niego wracał na przestrzeni lat.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy 1 kilograma mielonego twarogu z wiaderka, 10 dag herbatników, 2 galaretek o smaku agrestowym, 2 szklanek gorącej wody, szklanki śmietanki 30% i pół szklanki cukru pudru.
Świąteczne ciasta powinny też świetnie wyglądać, więc przygotujemy posypkę. Potrzebujemy do niej 3 łyżek masła i cukru oraz 6 łyżek wiórek kokosowych. Ubijamy śmietankę i ubitą dodajemy do sera razem z cukrem pudrem. Galaretki rozpuszczamy w wodzie a następnie, już ostudzone, dodajemy do twarogu.
Twaróg wylewamy na ułożone na dno blaszki herbatniki. Masło rozpuszczamy z cukrem i podprażamy wiórki kokosowe. Kiedy twaróg stężeje, posypujemy go wiórkami – również powinny być zimne!