Tarta ze śliwkami i czekoladą
Ciasto ze śliwkami idealnie komponuje się z świątecznym klimatem, więc nie może zabraknąć go na Twoim stole podczas Bożego Narodzenia! Nuty kwaśnych śliwek i słodkiej czekolady przenikają się w fascynujący sposób!
Do przygotowania ciasta potrzebujemy pół szklanki mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, 150 gramów masła i 1 jajka. Z całości przygotowujemy ciasto, które pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, w formie do przygotowania tarty.
Do zrobienia nadzienia potrzebujemy 1 szklanki śmietanki 30%, 2 łyżek cukru pudru, 1 żółtka, 200 gramów gorzkiej czekolady i 250 gramów konfitury śliwkowej. Wszystkie składniki łączymy, wykładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
Czekolada powinna być posiekana w drobną kostkę. Świąteczne ciasta mogą być naprawdę pyszne, aromatyczne i łatwe do przygotowania. Smacznego!