Majeranek, to roślina, która naturalnie występuje na Cyprze i w Turcji. Jednak ze względu na swoje specyficzne właściwości, jest uprawiany w wielu zakątkach świata – w tym również w Polsce!
Napar z majeranku jest od wielu lat stosowany w medycynie alternatywnej. Pomaga na różnego rodzaju dolegliwości, sprawiając, że jest jednym z pierwszych środków, po które sięga wiele osób, chcących poradzić sobie z pierwszymi objawami przeziębienia, biegunką a nawet zapaleniem spojówek!
Nie warto go lekceważyć. Umiejętność przyrządzania naparu może nam się naprawdę przydać i okazać się być skuteczna w walce z wieloma chorobami, w których najczęściej sięgamy po leki, które możemy dostać w aptece.
W pierwszej kolejności warto sięgnąć po naturalne, domowe sposoby na zwalczanie różnego rodzaju chorób. W wielu przypadkach wykazują one ogromną skuteczność a jednocześnie są znacznie tańsze niż leki i nie wywołują skutków ubocznych!

Napar z majeranku – odchudzanie i trawienie
Napar z majeranku doskonale sprawdza się, jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego! Warto po niego sięgnąć, kiedy mamy problemy z biegunką. Wówczas picie naparu 2-3 razy dziennie szybko pomoże się nam jej pozbyć.
Dodatkowo, napar wspomaga produkcję żółci oraz soków żołądkowych. Tym samym ułatwia pracę całego układu trawiennego i sprawia, że o wiele łatwiej nam schudnąć, kiedy proces trawienia przebiega w prawidłowy sposób.
Majeranek, to roślina, mająca właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe. Jeśli więc odczuwamy ból brzucha czy żołądka, to również warto sięgnąć po napar 2 razy dziennie, a tego typu dolegliwości szybko przestaną nam doskwierać.
Substancje, znajdujące się w majeranku znacznie redukują problem wzdęć – dzięki temu o każdej porze dnia, nie tylko o poranku, będziemy mogli cieszyć się płaskim brzuchem!

Napar z majeranku na kaszel i katar
Katar, to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, która często dolega nam przez wiele dni. Napar z majeranku może nam pomóc w przyspieszeniu jego leczenia oraz sprawieniu, by był jak najmniej dotkliwy!
W tym celu możemy przygotować tradycyjny napar i się go napić lub przygotować maść majerankową, łącząc suszony majeranek oraz witaminę A w proporcji 1:1. Jeśli zaś chodzi o kaszel, to szczególnie cenne w tym aspekcie są właściwości wykrztuśne majeranku.
Najlepiej stosować napar, gdy mamy styczność z mokrym kaszlem. Obecnie wiele osób, zajmujących się medycyną alternatywną, poleca także stosowanie majeranku przy zapaleniu oskrzeli, ponieważ wykazuje on silne działanie przeciwzapalne.
Aby uporać się z kaszlem należy pić napar 3 razy dziennie. Ostatnią dawkę należy przyjąć 2-3 godziny przed snem, aby kaszel nas nie męczył nocą. W przypadku kataru, należy stosować napar równie często a maścią smarować nos 2 lub trzy razy na dobę.

Napar z majeranku, jako remedium na ciążowe mdłości
Poranne mdłości są jednymi z bardzo nieprzyjemnych objawów ciąży, które mogą towarzyszyć kobietom przez pierwsze tygodnie tego niezwykłego stanu. Istnieją sposoby na to, by maksymalnie zminimalizować negatywne odczucia, które się z nimi wiążą, by kobiety mogły w pełni cieszyć się tym magicznym czasem!
Najlepiej o poranku, jeszcze przed zjedzeniem śniadania, wypić napar z majeranku. Tę samą czynność warto, zapobiegawczo, wykonać wieczorem. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko wystąpienia mdłości kolejnego dnia.

Jak przygotować napar z majeranku
Przygotowanie naparu jest niezwykle proste. Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w suszony majeranek – możemy zakupić go w większości marketów czy sklepów zielarskich. Przydatny może być również miód – zwłaszcza dla osób, które nie lubią ziołowych naparów.
Do szklanki wsypujemy 1-2 łyżki naparu i zalewamy całość 200 mililitrami wody w temperaturze około 90 stopni. Jest to zagotowana woda po około 2 minutach odstania. Całość przykrywamy talerzykiem i zostawiamy, aby zioło się zaparzyło.
Napar z majeranku będzie gotowy, kiedy minie około 20 minut. Po tym czasie powinien on być również nieco ostudzony. Wówczas przelewamy napar przez sitko bądź gazę. Jeśli chcemy, możemy dodać łyżeczkę miodu – warto to zrobić zwłaszcza wtedy, gdy zmagamy się z przeziębieniem.
Miód ma właściwości przeciwzapalne i łagodzi ból gardła. Napar pijemy 2-3 razy dziennie do czasu, aż pozbędziemy się nieprzyjemnych dolegliwości.