w , ,

Co się stanie z Twoim ciałem, jeśli odstawisz cukier? „Jak na detoksie od narkotyków”

Cukier w kształcie bałwanków.

Cukier normy jego spożycia oraz to, ile jest go w naszej diecie, to trudny temat z dietetycznego punktu widzenia. Coraz więcej mówi się bowiem o tym, że spożywamy zbyt dużą ilość cukru w stosunku do innych składników odżywczych.

Generalnie cukru, węglowodanów prostych, jest w naszej diecie znacznie więcej niż faktycznie potrzebujemy. Przyczynia się to do nadwagi, otyłości, ale także wielu chorób, które są z nimi bezpośrednio związane, jak miażdżyca, cukrzyca czy problemy z układem hormonalnym.

Warto zastanowić się nad tym, dlaczego spożywamy tak dużo cukru, choć wbrew pozorom, nie jest on nam aż tak potrzebny, jak wskazywałaby nasz chęć do spożywania go. Cukier jest dla nas tak silnym afrodyzjakiem, że często porównuje się go z narkotykami!

Kostki cukru.
unsplash.com

Cukier kcal, dlaczego lubimy słodki smak

Wiemy, że cukier zawiera dużą ilość kalorii. Niestety, wiele z nich jest przez nas nieuważanych, ponieważ mają nieoczywistą formę. Słodzone napoje w kilkudziesięciu procentach wypełnione są cukrem – to wiemy.

Cukier normy przekracza także w słodyczach, bo to właśnie głównie z niego się one składają. Warto jednak wiedzieć, że cukier w postaci węglowodanów znajduje się także w pieczywie, makaronach, owocach czy płatkach śniadaniowych!

Zobacz także:  Ćwiczenia na pośladki efekty po miesiącu regularnych treningów

Zaledwie jedna łyżeczka cukru zawiera aż 25 kcal. Oznacza to, że słodzona dwoma łyżeczkami herbata zawiera 50 kcal! Z kolei 100 gramów cukru, to już ponad 400 kcal, czyli średnio 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dorosłej osoby!

Kostki cukru obok butelki wody.
unsplash.com

Cukier norma

Skoro wiemy już, jak wiele kalorii ma spożywany przez nas cukier, to warto zdać sobie sprawę z tego, ile średnio go spożywamy! Szacuje się bowiem, że Amerykanin spożywa ponad 22 łyżeczki cukru dziennie – cukier norma u dorosłych.

Z prostego rachunku matematycznego wynika zatem, że dostarcza sobie w ten sposób ponad 500 dodatkowych kalorii każdego dnia! Nasz organizm ich nie potrzebuje, ponieważ nie zużywamy tak ogromnej ilości energii, jaka zostanie wyprodukowana z setek gramów cukru, spożywanych każdego dnia.

Cukier normy spożywania ma uzależnione od wieku oraz zapotrzebowania kalorycznego każdego z nas. Według Światowej Organizacji Zdrowia, cukier powinien stanowić maksymalnie 10% dziennego zapotrzebowania, czyli średnio około 12 łyżeczek cukru dziennie. Oznacza to, że spożywamy go stanowczo za dużo.

Zobacz także:  Demencja dotyka wiele osób starszych. Jak się przed nią chronić?
Cukier w kształcie bałwanków.
unsplash.com

Cukier normy u dzieci

Nieco inaczej prezentuje się norma, jeśli chodzi o najmłodszych. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, dzieci powinny spożywać maksymalnie 5 łyżeczek cukru dziennie. Tymczasem większość z nich przekracza tę normę kilkukrotnie!

I choć wiadomo już, że cukier nie jest bezpośrednio odpowiedzialny za rozwój cukrzycy, to przyczynia się on do ogólnego wzrostu otyłości wśród społeczeństwa, czego efektem jest zwiększona ilość cukrzyków wokół nas.

Według zaleceń wielu pediatrów, co najmniej do ukończenia 1. roku życia, nie należy dzieciom podawać żadnego cukru – zarówno pod postacią białego cukru, cukru brązowego, słodkich syropów czy słodyczy.

Kokos posypany cukrem.
unsplash.com

Dlaczego cukier jest tak ważny w naszej diecie

Po słodki smak sięgamy przede wszystkim dlatego, że wiemy, że dostarczy nam energii, którą następnie będziemy mogli odpowiednio szybko wykorzystać podczas pracy fizycznej czy intelektualnej. Taki nawyk jest związany z ewolucją i życiem człowieka od tysięcy lat.

Nasi przodkowie chętnie jedli to, co słodkie, ponieważ najczęściej było to jadalne, bezpieczne. Nasz mózg nauczył się więc nagradzać nas za spożywanie tego, co pozwala mu przetrwać.

Zobacz także:  Niesamowite zalety medytacji, których nie znasz

Neurony w mózgu o wiele gorzej reagują na smak gorzki, słony czy kwaśny, ponieważ najczęściej nie był on zwiastunem niczego dobrego. Jedzenie o takich smakach mogło być zatrute bądź szkodzić układowi pokarmowemu.

Mężczyzna, robiący zakupy w markecie.
unsplash.com

Odstawienie cukru – eksperyment

Neurolog z Pennsylvania State University postanowił przeprowadzić eksperyment, w którym jego przyjaciel przestał używać cukru w swojej diecie. Mężczyzna obserwował, jakie zmiany w związku z tym zachodzą w jego zachowaniu.

Kiedy przyjaciel mężczyzny, na którym przeprowadzono badanie, odrzucił cukier, neurolog zaobserwował u niego zachowania, które są częste u osób uzależnionych od narkotyków czy palenia.

Podobne eksperymenty przeprowadzano wielokrotnie na szczurach. Naprzemiennie podawano i odbierano zwierzętom cukier. Efekt był taki, że zachowywały się tak samo, jak przy uzależnieniu od kokainy.

Cukier norma w miseczce.
unsplash.com

Odstawienie cukru – efekty

W trakcie prowadzonych badań Lewis zauważył, że jego przyjaciel, który poddał się eksperymentowi, zachowuje się dokładnie tak, jakby jego mózg walczył z uzależnieniem od papierosów, alkoholu czy narkotyków!

Cukier normy, jakie znało ciało mężczyzny, szybko zaczęły o sobie dawać znać, kiedy mężczyzna wykluczył cukry z diety. Automatycznie zaczął objadać się innymi produktami, miał też skłonność do tego, by w ucieczce od uzależnienia od cukru, uciec w inną skrajność.

Zobacz także:  Właściwości lecznicze cebuli, które są nieprawdopodobne!

Na podstawie badań możemy zauważyć, że nasz organizm traktuje cukier, jak narkotyk. Pod jego wpływem pobudza mózg do działania, ale z każdą kolejną dawką chce więcej. Co ciekawe, po 40 dniach wyzwania, kiedy mężczyzna ponownie spróbował cukru, okazało się, że był on dla niego za słodki – odbudował więc tolerancję na ten składnik.

Biegający mężczyzna.
unsplash.com

Jak obniżyć cukier

Wiedząc o tym, jak szkodliwy dla naszego organizmu jest ten produkt, wiele osób zastanawia się, jak obniżyć cukier. Istnieje na to kilka sprawdzonych sposobów, o których warto pamiętać, nim sięgniemy po gotowe specyfiki.

Doskonałym sposobem na obniżenie poziomu cukru jest zamienienie węglowodanów prostych na te złożone. Znajdują się one w kaszach, ciemnym pieczywie, świeżych i surowych warzywach oraz w owocach o niskim indeksie glikemicznym – najlepsze są te nie w pełni dojrzałe.

Sposobem na obniżenie poziomu cukru we krwi jest także aktywność fizyczna. Przyspieszone bicie serca sprawia bowiem, że nasz organizm szybciej zużywa glukozę, czyli właśnie cukier, obniżając jej poziom we krwi. Dzięki temu cukier norma, jaka jest dla nas zdrowa, będą zachowane!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.