w , ,

Dlaczego powinieneś pić wodę z kranu

Nalewanie wody z kranu do butelki.

Zdaniem naukowców z Dublina picie wody z kranu jest pożądane dla naszego zdrowia. Dzięki minerałom, które znajdują się w takiej wodzie, możemy uniknąć uwalniania się mikroplastików do naszego organizmu.

Te znajdują się wszędzie – w kubkach, z których korzystamy, butelkach z wodą, czajnikach, w których przygotowujemy ulubione napoje. Choć nie mówi się o tym zbyt wiele, to są niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia. Jeśli więc możemy je wyeliminować, to warto to zrobić!

Zwłaszcza, jeśli przy okazji będziemy mogli nieco zaoszczędzić na kupowaniu wody i poprawić stan naszej Planety, kiedy nie będziemy używać plastikowych butelek. Ta metoda ma same plusy!

Plastik w wodzie.
unsplash.com

Mikroplastik wokół nas

Powinniśmy zdawać sobie sprawę, że mikroplastiki nie znajduje się tylko tam, gdzie są jakieś plastikowe tworzywa. Znajdziemy je również w powietrzu, wodzie i większości posiłków, które spożywamy.

Wszystko jest oczywiście spowodowane ilością plastiku, którą produkujemy. Z jej powodu cząsteczki materiału przedostają się do atmosfery, gleby czy wody, gdzie zatruwają żywe organizmy. W powietrzu znajdują się głównie mikroplastiki pochodzące ze zdzierających się opon.

Z kolei w wodzie materiały pochodzą głównie z rozpadu plastikowych śmiecie, które są do niej wrzucane na masową skalę. Podobnie jest w przypadku gleby. Większość tego rodzaju odpadów jest mniej więcej średnicy włosy. Co ma z nimi wspólnego picie wody z kranu? Już tłumaczymy!

Zobacz także:  Rydze grzyby - charakterystyka, właściwości i zastosowanie
Picie wody z kranu.
unsplash.com

Picie wody z kranu nas chroni

Badacze z Irlandii w czasopiśmie Chemical Engineering Journal przekonują, że picie wody z kranu chroni nas przed uwalnianiem mikroplastików. Wszystko dzięki temu, że kranówka zawiera specjalne mikroelementy.

Te zapobiegają niszczeniu tworzyw sztucznych, które produkują mikroplastik. Dzięki temu niewielkie cząsteczki nie są uwalniane do powietrza, którym oddychamy. Zdaniem badaczy nikt dotychczas nie wpadł na takie właściwości wody z kranu.

Zobacz także:  Ten gen doprowadza do samobójstw

Wszystko przez to, że badania nad mikroplastikiem w wodzie były prowadzone w warunkach laboratoryjnych. Woda była więc całkowicie pozbawiona wszelkich minerałów, które się w niej pierwotnie znajdowały.

Czajnik w kuchni.
unsplash.com

Ochronna powłoka

Profesor John J. Boland z wydziału chemii Trinity College w Dublinie mówi, że picie wody z kranu z takich urządzeń, jak czajnik elektryczny jest w pełni bezpieczne.

Wszystko dzięki temu, że kranówka tworzy na nich specjalną powłokę ochronną, która zapobiega uwalnianiu mikroplastików. Dzięki minerałom i pierwiastkom w wodzie, proces niszczenia tworzyw sztucznych i uwalniania mikroplastików jest prawie całkowicie zahamowany.

Zobacz także:  Dominika Hatala – dietetyk powszechny

To z kolei oznacza, że kamień, czyli brązowy osad, uważany za wroga czystości w naszych domach, tak naprawdę jest pożądany! Buduje bowiem barierę ochronną dla naszego organizmu. W osadzie zawarta jest między innymi miedź, która chroni tworzywo przed mikroplastikiem.

Zobacz także:  Zdrowe jedzenie, po którym poczujesz się świetnie!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.