Legendy głoszą, że Maria Antonina piła len mielony na czczo. Jego właściwości sprawiają, że sięgają po niego modelki, prezenterki telewizyjne czy gwiazdy ze świata sportu – z czego to wynika? Otóż z efektów, jakie dzięki niemu można osiągnąć!
Jest ich mnóstwo – od złagodzenia problemów jelitowych, przez pozbycie się problemów z łamliwymi, wypadającymi włosami rozdwajającymi się paznokciami po możliwość złagodzenia gardła u osób, które sporo na co dzień mówią lub śpiewają.
Jeśli którakolwiek z tych rzeczy jest dla Ciebie celem do osiągnięcia, to nie czekaj! Dowiedz się, jak pić len mielony, w jakich ilościach i kiedy. Poznaj też zakres problemów, z którymi pomoże Ci się uporać.

Len mielony na czczo – sposób na urodę
Jeśli marzysz o miękkiej, jędrnej i nawilżonej skórze oraz mocnych, niewypadających włosach, to stosuj len mielony na czczo! Zawiera on kwasy omega-3 i omega-6, które pomagają nawilżać i ujędrniać skórę od wewnątrz.
W kwasach tłuszczowych rozpuszczalne są również witaminy, znajdujące się w siemieniu, czyli witamina A oraz witamina E. Są one często nazywane witaminami młodości, ponieważ wspomagają regeneracją naszej skóry, pomagają jej zachować naturalny blask i jędrność.
Siemię lniane możemy nie tylko pić. Dodatkowo warto przygotowywać sobie maseczki z jego dodatkiem, na które przepis znajdziesz tutaj. Taką maskę możemy również nakładać na włosy bądź po prostu dodać taką mieszankę do kąpieli – dzięki temu nie będziemy potrzebować później balsamu nawilżającego!

Siemię lniane na dolegliwości układu pokarmowego
Siemię lniane ma również szerokie zastosowanie, jeśli chodzi o nasz układ pokarmowy. Przede wszystkim zawarte w nim substancje pomagają łagodzić objawy takich dolegliwości, jak refluks żołądka, niestrawność, zapalenie żołądka czy po prostu biegunka.
Kiedy mamy problem z takimi dolegliwościami najlepiej pić len mielony na czczo. Podczas kontaktu z wodą len pęcznieje. Gdy dostaje się do naszego układu pokarmowego, powstały na nim śluz otacza nasze błony śluzowe, łagodząc dolegliwości bólowe i chroniąc je przed szkodliwym działaniem bakterii etc.
Należy jednak pamiętać, by skonsultować przyjmowanie siemienia lnianego ze swoim lekarzem, jeśli na stałe przyjmujemy jakieś leki. Len może bowiem hamować ich działanie, co może być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Siemię lniane a odchudzanie
Len mielony na czczo jest często stosowany przez osoby, które starają się zrzucić nieco zbędnych kilogramów – i słusznie! Znajduje się w nim ogromna ilość błonnika, który w połączeniu z wodą pęcznieje w naszym żołądku. Jaki jest tego efekt?
Nasz żołądek jest nim wypełniony przez wiele godzin. To sprawia, że nie myślimy przez ten czas o jedzeniu czy podjadaniu. To także świetny sposób na walkę z zaparciami, nie tylko u osób które się odchudzają.
Przy stosowaniu lnu warto pamiętać o tym, aby pić dużo wody – tylko wtedy osiągniemy satysfakcjonujący efekt, jeśli chodzi o utratę wagi. Należy do tego dodać oczywiście odpowiednio dużą ilość aktywności fizycznej oraz zdrową dietę.

Siemię lniane na czczo – składnik okołomenopauzalnej suplementacji
Okres menopauzy, zwanej także przekwitaniem, jest dla wielu kobiet szczególnie uciążliwy. Wiąże się bowiem ze zmianami nastroju, ciała, codziennych przyzwyczajeń, ale i z takimi przykrymi objawami, jak uderzenia gorąca, problemy ze snem, wahania nastroju czy pocenie się.
Len mielony na czczo pomoże nam złagodzić tego typu objawy. Wszystko dzięki temu, że zawiera on lignany, które są fitoestrogenami. Są to substancje zbliżone do kobiecych hormonów – estrogenów. Dzięki temu len może być naprawdę pomocny w tych trudnych dniach.
Len pomoże nam w naturalny sposób walczyć z takimi objawami, jak zatrzymywanie się wody w organizmie, uderzenia gorąca czy nocne poty, utrudniające funkcjonowanie oraz prawidłową regenerację naszego organizmu.

Siemię lniane a odpornośc
Siemię lniane, to doskonały produkt, wspomagający naszą odporność. Zawiera on wiele witamin i minerałów – sól, potas, magnez, witaminę A, B, E. Dzięki nim kompleksowo wspiera nasz organizm w budowaniu odporności.
Warto go suplementować również wtedy, gdy się rozchorujemy. Len mielony na czczo wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne. Dzięki temu z łatwością pomoże nam się uporać z takimi dolegliwościami, jak ból gardła, podrażnienie gardła czy stan zapalny w jamie ustnej!
Najlepiej wówczas przygotować sobie kisiel z siemienia lnianego. Aby to zrobić wystarczy 1-2 łyżki siemienia lnianego (niemielonego) ugotować w połowie litra wody. Po kilku minutach gotowania powinniśmy otrzymać konsystencję kisielu. Należy go lekko ostudzić i spożyć na ciepło.

Jak suplementować len mielony
Najlepiej pić len mielony na czczo. Dzięki temu przygotujemy nasz organizm na cały dzień pracy układu trawiennego i sprawimy, że nie będziemy w ciągu dnia odczuwać tak dużego łaknienia! Po kilku tygodniach zauważymy efekty takiego działania na wadze, gdy zgubimy kilka kilogramów.
W tym celu najlepiej zalać 1 łyżkę siemienia wrzątkiem – utworzy się wówczas śluzowaty, gęsty kisiel – lekko go wystudzić i wypić. Czynność możemy powtórzyć również wieczorem. Najlepiej kupować len mielony w ziarnach i samemu go mielić. Jest wtedy najzdrowszy.
Nie należy sięgać po len mielony odtłuszczony. Zawiera on znacznie mniejszą ilość kwasów omega-3 i omega-6. Prze to nie ma aż tak wielu zdrowotnych właściwości, jak tradycyjny len. Nasiona możemy dodawać również do zup, owsianek, deserów czy jogurtów.