W dobie gotowych dań i wysoko przetworzonej żywności nasza dieta coraz częściej przypomina pustą kalorycznie iluzję – syci, ale nie odżywia. Niedobory składników odżywczych stają się powszechne, a ich skutki trudno przeoczyć: osłabione włosy i paznokcie, problemy z koncentracją, obniżona odporność, a nawet spadek libido. Brzmi znajomo?
Dobra wiadomość jest taka, że nie musimy się na to godzić. Wystarczy kilka świadomych zmian, by dostarczyć organizmowi tego, czego naprawdę potrzebuje. Jednym z najprostszych i najzdrowszych sposobów są… pestki! Te niepozorne dodatki to prawdziwe bomby odżywcze – pełne witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i białka.
Włącz je do swojej diety: dodawaj do pieczywa, ciast, sałatek, a nawet dań mięsnych. A jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla przekąsek, pestki doskonale zastąpią chipsy czy batoniki – są kaloryczne, ale to kalorie, które niosą wartość, a nie pustkę. Sprawdź, jak łatwo możesz wzbogacić swój jadłospis i zadbać o zdrowie… ziarnko po ziarnku!
Dlaczego warto jeść pestki dyni?

Pestki dyni w diecie powinny znajdować się ze względu na to, że są bardzo zdrowe! Zawierają sporą ilość magnezu, manganu, fosforu oraz cynku. To właśnie ze względu na te pierwiastki po pestki dyni powinny sięgnąć osoby, które zmagają się z takimi problemami, jak nadmierne łaknienie na słodycze, łamliwe paznokcie, nieestetyczny wygląd skóry czy chroniczne zmęczenie.
Dodatkowo, dynia jest ceniona ze względu na to, że znajduje się w niej duża ilość witamin takich, jak witamina C, D, E oraz witaminy z grupy B. Warto przy tym pamiętać, że niedobór tych witamin może objawiać się obniżoną odpornością, łamliwością kości, kłopotami ze snem czy nadmiernie szybko starzejącą się skórą! Pestki dyni są również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli – warto mieć je w swojej diecie, aby zadbać o kondycję swojego serca i mózgu!
W jaki sposób wprowadzić do diety pestki dyni?

Pestki dyni możemy wprowadzić do diety pod różnymi postaciami. Łatwa w przygotowaniu bądź kupieniu jest pasta z pestek dyni – wystarczy zblendować szklankę pestek dyni z połową szklanki suszonych pomidorów i łyżką oliwy. Oprócz tego możemy zaopatrzyć się bądź samodzielnie upiec pieczywo z pestkami dyni. Wystarczy że do ciasta dodamy nieco pestek. Pestki w diecie możemy łatwo wprowadzić, ponieważ są łatwo dostępne i tanie!
Pestkami dyni możemy także posypać naszą zupę krem z dyni czy z zielonych warzyw. Będzie się świetnie komponowała z pozostałymi częściami dania i nadawała mu wyrazistego smaku. Pestki dyni mogą nam posłużyć również jako posypka do mięsa czy dodatek do różnego rodzaju sałatek pod postacią jednego z najzdrowszych tłuszczów, czyli oleju z pestek dyni – w każdym razie warto włączyć je do swojego odżywiania! Pestki sprawdzą się także jako dodatek do domowej granoli, musli czy do owsianki.
Pestki słonecznika

Słonecznik, to roślina, którą pewnie każdy z nas kojarzy z dzieciństwa. Dla jednych jest symbolem kwiatu, rosnącego za płotem u babci a dla innych pysznych ziaren, których można było skosztować podczas wakacji. Bez względu na to czy należymy do tej pierwszej, czy drugiej grupy powinniśmy pamiętać o tym, że pestki słonecznika są prawdziwym źródłem zdrowia!
Te pestki w diecie zapewnią nam odpowiedni poziom żelaza! Dzięki temu uda nam się uniknąć problemu niedokrwistości, czyli anemii, z którym zmaga się wiele osób. Oprócz żelaza pestki słonecznika zawierają także dużą ilość wapnia – warto podawać pestki słonecznika swoim dzieciom, aby prawidłowo się rozwijały i miały mocne kości. Słonecznik zawiera również dużą ilość witamin C i D, więc świetnie wpływa na funkcjonowanie układu kostnego i immunologicznego.
Jak jeść pestki słonecznika?

Wiele osób spożywa słonecznik w postaci łuskanych nasion – jest to proces czasochłonny, ale jednocześnie ogromnie satysfakcjonujący! Obecnie na rynku dostępnych jest dużo rodzajów łuskanego już słonecznika – warto jednak przy wyborze tego rodzaju przekąski zwrócić uwagę na to czy na pewno nie jest on sztucznie i nadmiernie dosalamy. Wówczas, oprócz zdrowotnych właściwości, dostarczymy swoim narządom nadmierną ilość, jakże szkodliwej, soli.
Świetnym źródłem zdrowia z pestek w diecie jest także pasta ze słonecznika! Możemy wykonać ją samodzielnie blendując pestki słonecznika z odrobiną oliwy i masła orzechowego bądź kupić ją w każdym markecie. Słonecznik może również znajdować się w pieczywie bądź być dodatkiem do takich potraw, jak zupy czy sałatki, gdzie będzie przyjemnie chrupiącym elementem.
Siemię lniane

To produkt, który jest dość mocno zapomniany choć nasze babcie często używały nasion siemienia lnianego ze względu na to, jak szerokie mają one zastosowanie. Siemię lniane pod postacią pestek w diecie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszych jelit! Zawarty w nich błonnik skutecznie chroni ścianki naszych jelit i łagodzi stany zapalne – dzięki temu w jelitach panuje równowaga pomiędzy poszczególnymi szczepami bakterii a my nie mamy najmniejszych problemów z trawieniem nawet tych potraw, które wydają się być na pierwszy rzut oka ciężkostrawne.
W ziarnach siemienia lnianego znajdują się także duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Regularne spożywanie siemienia lnianego może więc pozytywnie wpłynąć na kondycję naszych włosów, skóry oraz paznokci. Przy okazji warto pamiętać o kisielu z siemienia lnianego, który pozytywnie wpływa na stany zapalne i ból w gardle.
Jak spożywać siemię lniane?

Popularną postacią, jeśli chodzi o spożywanie siemienia lnianego jest spożywanie mielonych ziaren. Ważne jest jednak to, aby kupować ziarna w nie zmielonej postaci i samodzielnie mielić je tuż przed dodaniem ich do poszczególnej potrawy – zachowują wówczas swoje zdrowotne właściwości i korzystnie wpływają na nasze funkcjonowanie.
Te pestki w diecie mogą znaleźć się na stałe pod postacią lekkiego kleiku, który warto spożywać na czczo! 2 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego zalewamy połową szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Odczekujemy kilka minut do momentu aż całość uzyska konsystencję zbitego, gęstego budyniu. Wówczas, najlepiej na raz, spożyć cały powstały kleik. Siemię lniane może być również dodatkiem do owsianek, jogurtów czy smoothie.
Nasiona Chia

Pierwotnie były wykorzystywane przez Azteków. Uważali je oni za jeden z najwspanialszych i najcenniejszych pokarmów, występujących w ich diecie. Nic dziwnego – te niepozorne pestki w diecie zawierają więcej kwasów tłuszczowych niż łosoś atlantycki! Jednak nie są to jedyne właściwości zdrowotne nasion chia – zawierają również o wiele większą ilość wapnia niż mleko – popularnie uważane przez Europejczyków za najlepsze źródło tego pierwiastka.
Dzięki połączeniu wielu składników odżywczych nasiona chia regulują funkcjonowanie naszego układu nerwowego, poprawiają naszą pamięć i koncentracją, spowalniają procesy starzenia i chronią przed depresją! Oprócz tego, nasiona chia mogą opóźniać rozwój demencji starczej tym samym zwiększając komfort życia u osób, które się powoli starzeją. (źródło)
Jak można spożywać nasiona chia?

Wprowadzenie nasion chia do diety jest szczególnie przyjemne, ponieważ nie mają one intensywnego, mocnego smaku. Z łatwością możemy dodać je więc do koktajlu, owsianki czy zupy!
Najpopularniejszą postacią tych nasion jest przygotowywany z nich pudding. Wystarczy połączyć nasiona chia z mlekiem kokosowym i zostawić je na kilka godzin w lodówce – po tym czasie nasiona napęcznieją, nadając daniu delikatnej i puszystej konsystencji.
Kiełki pszenicy

Większość z nas pszenicę kojarzy pod postacią mąki a nie pestek w diecie! Jest to jednak błędne założenie, ponieważ ze względu na wartości odżywcze kiełków pszenicy warto je włączyć do swojej diety. Są bogatym źródłem błonnika. Tym samym usprawniają funkcjonowanie całego układu pokarmowego, sprawiają, że tłuszcz o wiele trudniej odkłada się w tkankach naszego organizmu a nasz system odpornościowy funkcjonuje znacznie sprawniej i wydajniej.
Kiełki pszenicy zawierają także witaminy A, B, C i E – dzięki temu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszej skóry oraz układu kostnego. Kiełki pszenicy pomogą nam opóźnić procesy starzenia i będą pozytywnie wpływały na funkcjonowanie naszego mózgu. Dodatkowo, zawarte w nich potas i żelazo wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego!
Jak dodać kiełki pszenicy do diety?

Najlepszą formą dodania kiełków pszenicy do diety będzie dodanie ich do kanapek, zup czy przygotowywanych koktajli. Warto także spróbować samych kiełków i ocenić ich walory smakowe. Dobrze sprawdzą się również, jako dodatek do różnego rodzaju sałatek – szczególnie tych z dużą ilością innych kiełków!
Pestki w diecie są źródłem zdrowia i witalności! Warto o tym pamiętać, kiedy będziemy następnym razem na zakupach. Wówczas, zamiast sięgać po słone przekąski warto wybrać pestki słonecznika, zamiast standardowego oleju czy oliwy warto spróbować oleju z pestek dyni i sprawdzić, jak nam zasmakują! Być może okaże się, że polubimy coś, co jest wyjątkowo zdrowe.