w , ,

Wiemy dlaczego zaczęto pić piwo

Grobowiec.

W Qiaotou w Chinach przeprowadzane są aktualnie szeroko zakrojone wykopaliska, w których niemałą rolę zaczyna odgrywać piwo! Okazuje się bowiem, że już 9 tysięcy lat temu ludzie zaczęli z pasją sięgać po ten trunek.

Mogliśmy to odkryć, dzięki odkopanym dzbanom i wazom, na których znajdował się charakterystyczny dla piwa osad. Archeolodzy uważają jednak, że ludzie sprzed tysięcy lat początkowo nie pili piwa dla relaksu, odpoczynku czy dla jego smaku.

Miejsce znalezienia dzbanów ma wskazywać, że towarzyszyły zupełnie innemu rodzajowi ucztowania. Z pewnością są to najstarsze wykopaliska, które możemy powiązać z piwem, by poznać nieco bliżej jego historię, związane z nim tradycje.

Piwo w kielichu na piasku.
unsplash.com

Piwo w starożytnym grobowcu

Najstarsze dowody na to, że ludzie od tysięcy lat piją piwo znaleziono w grobowcu, w którym spoczywały dwa szkielety i około 50 dzbanów. Wszystko zachowało się w dobrym stanie i umożliwiło archeologom szeroką analizę.

Dogłębnym badaniom poddano 20 losowo wybranych naczyń. Naukowcy chcieli zbadać osad, który spoczywał na ich dnie, by sprawdzić, co mogło się w nich początkowo znajdować. Chemiczna analiza wykazała zawartość drożdży, skrobi, pleśni i fitolitów.

Zobacz także:  Jak obniżyć cukier domowym sposobem

Naukowcy pobrali także próbki gleby, która znajdowała się w grobowcu, by upewnić się, czy i ewentualnie jak wpłynęła ona na zanieczyszczenie odnalezionych dzbanów. Wkrótce naukowcy mieli już pewność, że w naczyniach znajdowało się piwo.

Badania w laboratorium.
unsplash.com

Pogłębione badania starożytnego piwa

Naukowcy odkryli także, z czego najprawdopodobniej zostało wykonane piwo. Był to ryż, zboże oraz rośliny bulwiaste, których pochodzenia nie udało się w pełni zidentyfikować. Badacze uważają jednak, że ówczesne piwo znacznie różniło się od naszego.

Było lekko słodkie, sfermentowane i mętne. Archeolodzy zwrócili również uwagę na kształt naczyń, które były niegdyś wypełnione procentowym napojem. Część z nich przypominało inne dzbany z tego okresu, jednak część znacznie się od nich różniła.

Zobacz także:  Poznaj 6 powodów, dlaczego warto jeść jabłka

Kształtem przypominała kielichy. Badacze jednogłośnie osądzili, że każde z naczyń było wykorzystywane ogólnie do przechowywania piwa. Zagadką wciąż było to, dlaczego naczynia znajdowały się akurat w grobowcu.

Zobacz także:  Jak medytować - wszystko co powinieneś wiedzieć o medytacji przed pierwszą sesją
Uprawa ryżu.
unsplash.com

Produkcja piwa 9 tysięcy lat temu

Zdaniem badaczy miejsce, w którym znajdowały się dzbany i proces, w jakim produkowano ich zawartość wskazują na fakt, że nie korzystano z nich na co dzień. Był to drogi i ekskluzywny trunek.

Zobacz także:  Najwyższy człowiek na świecie to prawie 3 metrowy gigant!

Z analiz wynika, że najpewniej piwo stanowiło swego rodzaju element pogrzebowego rytuału, pożegnania przyjaciela czy rodziny. Jego spożywanie miało podniosły i okazjonalny charakter – zupełnie inaczej, niż dzisiaj!

Musimy wziąć pod uwagę, że dla starożytnych sam proces pozyskania wspomnianych składników piwa nie był tak prosty, jak dla współczesnych ludzi. Ówczesne rolnictwo znajdowało się na dużo niższym poziomie i wymagało większego zaangażowania.

Piwo w kuflu na ciemnym tle.
unsplash.com

Rola piwa w budowaniu społeczności

Naukowcy zaczęli się również zastanawiać nad tym, jakie znaczenie dla funkcjonowania społeczności miało spożywanie alkoholowego trunku. W okresie, z którego pochodzą znalezione naczynie, tamtejsze tereny zamieszkiwali głównie łowcy.

Wiemy jednak, że z czasem południowe Chiny stały się mekką rolnictwa i upraw. Naukowcy uważają, że właśnie piwo miało na to ogromny wpływ. Pozwoliło stworzyć i zacieśnić relacje społeczne, które umożliwiły współpracę przy rozwijaniu rolnictwa.

Z tym większość z nas się zgodzi. Alkohol łagodzi obyczaje. Sprawia, że możemy łatwiej nawiązywać relacje, porozumiewać się ze sobą i znajdować kompromisy, które umożliwiają rozwój społeczny i technologiczny – co nie oznacza, że bez alkoholu jest on niemożliwy.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.