Gdy jesień maluje liście na złoto, a zima przynosi pierwsze mrozy, wielu z nas zaczyna rozglądać się za naturalnymi sposobami na wzmocnienie odporności. Przeziębienia, kaszel i katar potrafią rozłożyć nawet największych twardzieli – dlatego warto mieć w zanadrzu coś więcej niż tylko herbatę z cytryną.
Jednym z najcenniejszych sekretów domowej apteczki naszych babć była nalewka z jeżówki purpurowej, znanej również jako echinacea. Ten naturalny trunek nie tylko łagodzi objawy przeziębienia, ale również działa profilaktycznie – wzmacnia organizm w sezonie zachorowań i wspomaga regenerację po chorobie.
Ten przepis to nie kolejna moda – to tradycja, która skutecznie przetrwała próbę czasu. Sprawdź, jak przygotować tę wyjątkową nalewkę i dlaczego warto mieć ją zawsze pod ręką.

Nalewka na przeziębienie – właściwości
Przede wszystkim nalewka na przeziębienie jest znana z tego, że ma właściwości przeciwgrzybicze, antyzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. To właśnie dlatego dobrze radzi sobie z różnego rodzaju infekcjami.
W medycynie alternatywnej zwraca się także uwagę na to, że eliksir może delikatnie łagodzić dolegliwości bólowe, wpływać rozgrzewająco na organizm i zwiększać potliwość, dzięki czemu szybciej uporamy się z przykrymi dolegliwościami.
W kontekście przeziębienia zwraca się uwagę na to, że warto stosować nalewkę po antybiotykoterapii, by przywrócić prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wspomóc pracę jelit. Oczywiście nalewka jest zalecana jedynie dorosłym.

Skuteczność nalewki
Szacuje się, że nalewka na przeziębienie jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji nawet o 50%! Wszystko dzięki temu, że jeżówka pobudza procesy fagocytozy.
W jej trakcie komórki układu odpornościowego wyłapują i wchłaniają bakterie oraz wirusy. Dodatkowo echinacea pobudza również produkcję leukocytów, które wydzielają substancje przeciwwirusowe. Najlepiej połączyć suplementację nalewki z innymi produktami, które są bogate w składniki odżywcze.
Należy do nich przede wszystkim czarny bez. Kieliszek nalewki możemy połączyć z kieliszkiem syropu już wtedy, gdy odczuwamy pierwsze objawy infekcji. Mamy szansę wówczas wdrożyć również suplementację witaminy C, a lekkie przeziębienie nie rozwinie się w poważną infekcję.
Odchudzanie i choroby skóry

Trunek z echinacei to nie jedynie nalewka na przeziębienie, ale również wsparcie organizmu w walce z nadmiernymi kilogramami. Zdrowotne właściwości sprawiają, że eliksir przyspiesza przemianę materii i pomaga w pozbyciu się toksycznych substancji z organizmu.
Warto stosować nalewkę również zewnętrznie, aby pozbyć się problemów skórnych. Wszelkiego rodzaju owrzodzenia czy trądzik mogą być leczone za pomocą nacierania nalewką. Zdaniem naszych babć, echinacea jest także pomocna w spowalnianiu starzenia.
Jeśli będziemy nią nacierać skórę, to przyspieszymy produkcję włókien kolagenowych. Dzięki temu skóra dłużej będzie jędrna, sprężysta i miękka w dotyku. Trunek jest również stosowany w leczeniu poparzeń, jednak w tym wypadku warto skonsultować się z lekarzem, by sobie nie zaszkodzić.
Przygotowanie nalewki z echinacei

Nalewka na przeziębienie, problemy skórne i odporność jest przygotowywana ze 120 gramów ziela jeżówki pospolitej oraz szklanki wódki. Ziele umieszczamy w ciemnym naczyniu, które możemy szczelnie zamknąć.
Następnie zalewamy je alkoholem i odstawiamy w ciemne, ale ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy alkohol. Ziele delikatnie przeciskamy przez gazę i to, co zostanie przeciśnięte łączymy z alkoholem. Umieszczamy go w butelce i odstawiamy.
Po 4-6 tygodniach nalewka będzie miała swoje zdrowotne właściwości. Najlepiej przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto pamiętać, że na dnie może wytrącić się lekki osad. To naturalne, więc nie musimy się obawiać o to, że coś jest nie tak.
Dawkowanie nalewki

Nalewka na przeziębienie powinna być przyjmowana regularnie, jeśli chcemy zapobiec ewentualnym infekcjom. Na początek przez 10 dni przyjmujemy 1 łyżeczkę nalewki – najlepiej przed snem, ponieważ mocno nas wygrzeje.
Możemy dodać ją do herbaty czy rozcieńczyć z wodą, ponieważ ma specyficzny smak. Po 10 dniach robimy sobie tydzień przerwy, po czym dwukrotnie powtarzamy kurację. W przypadku choroby przyjmujemy 3 razy dziennie po łyżeczce nalewki.
Przed podaniem trunku warto wstrząsnąć butelką, by wprawić w ruch osad. W żadnym wypadku nie podajemy nalewki dzieciom i nie łączymy jej z lekami. Ziele jeżówki możemy również zalać wrzątkiem i pić jako leczniczy napar w ramach wzmocnienia kuracji.