in , ,

10 produktów, które ratują naszą wątrobę przez zniszczeniem

Karczoch.
unsplash.com

Karczoch

Karczoch nie należy do najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Znacznie częściej spożywamy go pod postacią suszonych ziół bądź gotowego soku. Często spotyka się go również w różnego rodzaju lekach i suplementach diety, wspomagających pracę wątroby.

Znajdująca się w karczochach cynaryna wspiera funkcjonowanie dróg żółciowych i chroni naszą wątrobę przed uszkodzeniami. Dodatkowo, karczoch pozytywnie wpływa na nasz cholesterol!

Chora wątroba z pewnością doceni kuchnie śródziemnomorską, w której karczoch stanowi dodatek do wielu potraw. Jeśli jednak nie mamy okazji prowadzić takiej diety, to warto dodawać karczoch, jako przyprawę, do naszych tradycyjnych dań!

Zobacz także:  Sałatka na Boże Narodzenie – najlepsze przepisy i inspiracje

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.