Pieguski jak u babci
Ciastka z kawałkami czekolady, to deser, który pewnie większość z nas dobrze zna. Co ważne – większość z nas zapewne go lubi!
Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie: 1 szklanki mąki, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki drobnoziarnistej soli, 125 gramów masła (jest to około pół kostki), 70 gramów cukru (jest to 1/3 szklanki), 1 jajka oraz 200 gramów czekolady deserowej lub tzw. czekoladowych kropelek. Przyda się także sporej wielkości miska i mikser!
Jesienne desery tego rodzaju będą gotowe w zaledwie 30 minut! Zaczynamy od utarcia masła z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy do całości jedno jajko, miksujemy. Po chwili dosypujemy po trochę suchych składników, czyli mąki oraz proszku do pieczenia i soli. Kiedy mamy już dokładnie połączone składniki, dodajemy posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe i mieszamy za pomocą łyżki.
Z powstałej masy formujemy kuleczki – bierzemy około łyżkę masy – które następnie delikatnie rozgniatamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 15 minut w 180 stopniach – po tym czasie powinny być lekko zarumienione. Najlepiej przechowywać je później w metalowym lub szklanym opakowaniu około 4 maksymalnie 5 dni.