Muffinki marchewkowe
Marchewkowe muffinki są deserem, dzięki któremu z łatwością przemycimy warzywa do naszego jadłospisu – i to pod postacią deseru! Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 szklanek startej marchewki, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, odrobiny soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu lub kakao, 2/3 szklanki oleju, 3 dużych jajek oraz szklanki brązowego cukru i kilka kropli aromatu waniliowego lub pół laski wanilii.
Przygotowanie muffinek zaczynamy od połączenia mąki i proszku do pieczenia oraz przypraw. Następnie mieszamy olej, jajka, cukier, marchewkę oraz wanilię. Całość powinna się dobrze połączyć. Następnie łączymy zmieszane składniki z mąką i proszkiem do pieczenia za pomocą łyżki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy nasze foremki. Babeczki powinny się piec przez 25 minut. W międzyczasie możemy przygotować domowy lukier pomarańczowy, który ozdobi nasze jesienne desery.
Do jego przygotowania potrzebujemy pół szklanki cukru pudru, 3 łyżek soku z pomarańczy i łyżeczki startej skórki z pomarańczy. Wszystkie składniki łączymy. Powstałym lukrem dekorujemy ostudzone muffiny. Możemy użyć także bitej śmietany! Babeczki będą wilgotne i smaczne a jednocześnie aromatyczne.