Babeczki z jabłkami
Te wyjątkowo soczyste i smaczne babeczki pachną jesienią! Do ich przygotowania potrzebujemy 300 gramów jabłek, 3 łyżek soku z cytryny, 280 gramów mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajek, 100 gramów cukru, 80 gramów masła (rozpuszczonego i ostudzonego) oraz 250 gramów jogurtu greckiego.
Jesienne desery są najlepsze, kiedy do ich przygotowania angażujemy rodzinę czy znajomych. W związku z tym warto zaprosić do przygotowania tych babeczek kogoś bliskiego. W pierwszej kolejności obieramy i kroimy w kostkę nasze jabłka. Następnie łączymy w osobnej misce wszystkie składniki, poza mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy je przy użyciu miksera.
Kiedy stworzą jednolitą masę, dodajemy do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niewielkich obrotach. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i całość mieszamy przy użyciu łyżki. Muffinki przekładamy do foremek i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.