
Mocno czekoladowe ciasteczka, czyli blok czekoladowy inaczej
Poniższy przepis będzie idealny dla wszystkich, którzy kochają czekoladę! Ciasteczka będą intensywne w smaku i doskonale będą smakowały z mlekiem.
Do ich przygotowania potrzebujemy: 100 mililitrów mleka, 80 gramów cukru, 4 łyżek kakao, 250 gramów margaryny, czyli całej kostki, 2 szklanek mleka w proszku i kilku kropli aromatu śmietankowego. Dodatkowo potrzebujemy około 12 krakersów. Przyda się także odrobina miejsca w lodówce oraz blacha do pieczenia.
Nie wszystkie jesienne desery muszą być pieczone. Blok czekoladowy, to swego rodzaju deser na zimno – idealny do kawy i na spotkanie po pracy! Mleko z cukrem, masłem oraz kakao podgrzewamy tak, by wszystkie składniki się połączyły, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie, miksując, dodajemy mleko w proszku. Dodajemy kilka kropli aromatu śmietankowego i ponownie mieszamy
Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy pokruszone krakersy i wylewamy całość na dużą blachę. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na 5-7 godzin. Po tym czasie kroimy na niewielkie kawałki i gotowe! Warto uważać z ilością, bo jest to na tyle pyszne, że można przesadzić!