w , ,

Ciasteczka i muffinki – przepisy na jesienne desery

Blok czekoladowy z kawałkami herbatników.
unsplash.com

Mocno czekoladowe ciasteczka, czyli blok czekoladowy inaczej

Poniższy przepis będzie idealny dla wszystkich, którzy kochają czekoladę! Ciasteczka będą intensywne w smaku i doskonale będą smakowały z mlekiem.

Do ich przygotowania potrzebujemy: 100 mililitrów mleka, 80 gramów cukru, 4 łyżek kakao, 250 gramów margaryny, czyli całej kostki, 2 szklanek mleka w proszku i kilku kropli aromatu śmietankowego. Dodatkowo potrzebujemy około 12 krakersów. Przyda się także odrobina miejsca w lodówce oraz blacha do pieczenia.

Nie wszystkie jesienne desery muszą być pieczone. Blok czekoladowy, to swego rodzaju deser na zimno – idealny do kawy i na spotkanie po pracy! Mleko z cukrem, masłem oraz kakao podgrzewamy tak, by wszystkie składniki się połączyły, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie, miksując, dodajemy mleko w proszku. Dodajemy kilka kropli aromatu śmietankowego i ponownie mieszamy

Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy pokruszone krakersy i wylewamy całość na dużą blachę. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na 5-7 godzin. Po tym czasie kroimy na niewielkie kawałki i gotowe! Warto uważać z ilością, bo jest to na tyle pyszne, że można przesadzić!

Zobacz także:  Zdrowe koktajle przepisy – najlepsze pomysły na odżywcze napoje

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.