w , ,

Co się stanie z Twoim ciałem, jeśli odstawisz cukier? „Jak na detoksie od narkotyków”

Kokos posypany cukrem.
unsplash.com

Dlaczego cukier jest tak ważny w naszej diecie

Po słodki smak sięgamy przede wszystkim dlatego, że wiemy, że dostarczy nam energii, którą następnie będziemy mogli odpowiednio szybko wykorzystać podczas pracy fizycznej czy intelektualnej. Taki nawyk jest związany z ewolucją i życiem człowieka od tysięcy lat.

Nasi przodkowie chętnie jedli to, co słodkie, ponieważ najczęściej było to jadalne, bezpieczne. Nasz mózg nauczył się więc nagradzać nas za spożywanie tego, co pozwala mu przetrwać.

Zobacz także:  W jakiej temperaturze ścina się białko? Odpowiedź i wyjaśnienie

Neurony w mózgu o wiele gorzej reagują na smak gorzki, słony czy kwaśny, ponieważ najczęściej nie był on zwiastunem niczego dobrego. Jedzenie o takich smakach mogło być zatrute bądź szkodzić układowi pokarmowemu.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.