
Zdrowy cukier – fakt czy mit
Całkowite wyeliminowanie cukru z diety jest właściwie niemożliwe. Wynika to z tego, że nasz organizm potrzebuje węglowodanów, by przekształcać je w energię, wykorzystywaną do pracy, nauki, aktywności fizycznych czy intelektualnych. Faktem jest jednak to, że zdrowy cukier, to w pewnym sensie mit.
Chodzi bowiem o to, że nawet najzdrowszy cukier na świecie może być dla nas szkodliwy. Nie chodzi bowiem o to, jaki konkretnie cukier będziemy spożywać, a na jakie ilości w związku z tym postawimy. Całkowita eliminacja cukrów prostych z diety wiązałaby się bowiem z całkowitą rezygnacją ze słodyczy, wielu soków, owoców czy deserów.
Trudno byłoby się na nią zdecydować. Nie chodzi bowiem o rozwiązania radykalne a chwilowe, lecz stopniowe i trwałe. Warto więc wybrać cukier najzdrowszy dla nas samych i odpowiadający naszym oczekiwaniom a następnie stosować go z umiarem.