Masala czaj – dwa główne składniki
Słowa masala oznacza przyprawy. Słowo czaj prawdopodobnie jest kojarzone przez większość z nas – oznacza bowiem herbatę. W języku polskim czy ukraińskim często tak mówimy na tego rodzaju napój.
W nazwie napoju ukryte są składniki, niezbędne do tego, by go przygotować. Składa się on bowiem z mieszanki korzennych przypraw, dlatego szczególnie często pijemy go w okresie zimowym. Wpływa rozgrzewająco na nasz organizm i pomaga nam się zrelaksować.
Drugim składnikiem jest indyjska herbata. Masala czaj przygotowuje się niezwykle szybko – wystarczy kilka minut i napój gotowy. Nie potrzebujemy do tego również żadnych specjalnych narzędzi. Wystarczy standardowy zestaw do parzenia herbaty.
Jeśli chodzi o wybór samej herbaty, to w sklepie znajdziemy dedykowaną indyjską herbatę. Jednak zamiast tego możemy wybrać także zwykłą odmianę czarnej herbaty. Ważne jest jednak to, by miała ostry, wyrazisty smak, który będzie wyczuwalny po połączeniu z pozostałymi składnikami naparu.