Nawóz z bananów ostatnio cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zieleni – zarówno tej w doniczkach, jak i tej ogrodowej. To nic dziwnego. W końcu okazuje się, że dzięki skórce z banana – która normalnie lądowała w koszu – możemy uratować nasze rośliny.
To oznacza, że nie musimy inwestować kilkudziesięciu złotych w nawozy, które dodatkowo są sztucznie wytwarzane. Wystarczy po prostu zjeść ten smaczny owoc i wykorzystać to, co z niego zostanie.
Mamy kilka porad odnośnie przygotowania owocowego nawozu. Dzięki nim dowiesz się, jak zrobić idealny nawóz i w jaki sposób dawkować go swojej roślinie tak, by była piękna i cieszyła Twoje oczy.

Nawóz z bananów – do czego go wykorzystać
Nawóz z bananów wykorzystamy przede wszystkim do tego, by odżywić nasze rośliny. Szczególnie mocno potrzebują tego rośliny doniczkowe, które mają ograniczony dostęp do składników mineralnych i nie mogą pobierać ich z gleby poza obrębem doniczki.
Jednak nawóz ten doskonale sprawdzi się także w naszych ogródkach oraz ogrodach. Zarówno warzywa, jak i rośliny ozdobne potrzebują składników odżywczych, by móc prawidłowo się rozwijać.
Nawóz z bananów może chronić także nasze uprawy przed szkodnikami takimi, jak na przykład mszyce, które każdego roku atakują rośliny i niszczą owoce naszej pracy. Nie musimy już stosować silnych chemikaliów, by się ich pozbyć. Wystarczy nawóz ze skórki banana.

Jakie składniki zawiera nawóz
Nawóz z bananów zawiera dużą ilość potasu oraz fosforu. Są to pierwiastki, które są szczególnie mocno potrzebne roślinom kwitnącym czy pomidorom. To jednak nie koniec. Skórka z banana jest bogata również w wiele innych składników mineralnych.
Zawiera wapń, magnez oraz siarkę krzemową, które są mocno cenione przez większość roślin. Jeśli chcemy, aby nasz nawóz był szczególnie obfity w przydatne związki, to najlepiej sięgnąć po banany z ekologicznych upraw.
Dzięki temu my zyskamy owoce jak najwyższej jakości, a nasze rośliny ogromną ilość składników mineralnych, zawartych w skórce owocu.

Przygotowanie skórek z bananów
Nim przejdziemy go przygotowania nawozu ze skórki z banana powinniśmy skupić się na tym, aby odpowiednio przygotować owoc, z którego przyrządzimy odżywkę dla naszych roślin. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli pominiemy ten krok, to możemy zaszkodzić naszym roślinom.
Nim zjemy owoc powinniśmy go dokładnie umyć, aby pozbyć się resztek nawozów i pestycydów, które się na nim znajdują. W tym celu najlepiej umieścić owoc w 1 litrze wody, połączonym z 1 łyżką sody i zostawić go w tej mieszaninie na 10-15 minut.
Następnie wyjmujemy owoc z wody, płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz możemy już wziąć się za przygotowanie naszego nawozu z bananów – naturalnego, ekologicznego i taniego!

Jak przygotować nawóz dla roślin ogrodowych
Przygotowanie naturalnego nawozu dla roślin ogrodowych jest wyjątkowo proste. Po prostu kupujemy banana, zjadamy owoc i kroimy świeżą skórkę na małą kosteczkę. Następnie zabieramy ją ze sobą do ogrodu.
Zakopujemy fragmenty skórki w ziemi i dość obficie podlewamy je wodą. Najlepiej nawieźć ziemię w ten sposób na kilka dni przed sadzeniem roślin. Dzięki temu składniki odżywcze ze skórki będą mogły powoli przenikać do gleby.
Nawóz z bananów możemy w ten sposób aplikować do ziemi, co około 6 tygodni. Dzięki temu będziemy mogli obserwować jak nasze rośliny się rozwijają mając wszystko, czego potrzebują.

Nawóz dla roślin domowych
Nawóz z bananów z powodzeniem możemy wykorzystywać również do tego, by podlewać rośliny domowe. Aby to zrobić wystarczy skórkę z banana zalać około litrem ciepłej – ale nie gorącej – wody i odstawić taki płyn na 1-2 dni.
Po tym czasie wyrzucamy skórkę. Uzyskany wyciąg łączymy z kolejnym litrem wody. Tym płynem możemy bezpośrednio podlewać rośliny doniczkowe, ale także te, które znajdują się w naszym ogrodzie raz na 2-3 tygodnie.
Jeśli mamy problem z mszycami, to wystarczy umieścić powstały nawóz w spryskiwaczu i popryskać nim nasze rośliny. Czynność warto powtarzać codziennie do czasu, aż problem z mszycami całkowicie się rozwiąże.