
Jak uniknąć zagrożenia – apel lekarzy i producentów
Istnieje prosty sposób na to, by uniknąć zagrożenia, płynącego z uszkodzenia ciała podczas otwierania awokado. Apelują o jego zachowanie chirurdzy, pracujący w holenderskich szpitalach, ale i producenci owoców!
Awokado jest bowiem na tyle smaczne i zdrowe dla naszego organizmu, że warto włączać je do diety! Ofiary awokado nie są dowodem na to, że jest inaczej a na to, że należy być ostrożnym – nawet przy tak prozaicznych czynnościach, jak otwieranie owocu!
Według instrukcji lekarzy i osób, zajmujących się uprawą awokado, dla zwiększenia bezpieczeństwa, wystarczy używać do otwierania awokado łyżki a nie noża. Dzięki temu pestka z łatwością zostanie usunięta z owocu a my będziemy bezpieczni.
Trudno zrobić sobie poważną krzywdę za pomocą łyżki, ale warto pamiętać, że i przy tym kuchennym narzędziu lepiej być nieco rozważnym – zwłaszcza, gdy w pobliżu są kilkuletnie dzieci!