w , ,

Śmiertelne dawki produktów z kuchni

Marchewki w drewnianej skrzyni.
unsplash.com

Marchewka i jej nadmiar

Marchewki są zdrowe i niskokaloryczne, ale i w ich przypadku występują śmiertelne dawki, których nie należy przekraczać. W popularnym warzywie znajdziemy ogromne ilości witaminy A, które umożliwiają dbanie o wzrok oraz urodę.

Średnia marchewka dostarcza około 21 tysięcy jednostek tej witaminy. Dorosły człowiek potrzebuje ich średnio około 2 tysięcy. Możemy się więc domyślić, że przedawkowanie witaminy A przy zjedzeniu dużej ilości marchwi jest całkiem łatwe.

I nie mylimy się! Zjedzenie około 30 kilogramów warzywa prowadzi do ostrego zatrucia. Objawia się ono nudnościami, wymiotami czy wzrostem ciśnienia śródczaszkowego. Zatrucie może spowodować powolną i bolesną śmierć.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.