Sprawdzone sposoby na zaparcia
1. Przede wszystkim dieta
Podstawową zasadą jest to, że nie należy wstrzymywać potrzeby. Mimo to, czasem w porannym pośpiechu zapominamy o tym. Wypicie szklanki letniej wody z cytryną lub wody, w której przez noc moczyły się suszone śliwki pobudzi rano nasze jelita do pracy. Duży wpływ na pracę jelit ma dieta. Ciężkostrawne posiłki, tłuszcze zwierzęce, węglowodany oraz niedobór błonnika mogą być przyczyną zaparć. Warto na stałe zmienić swoje żywienie, wprowadzając produkty wspierające perystaltykę jelit, takie jak warzywa i owoce, pieczywo razowe, kasze, kefiry i jogurty.
Przy tym jednak pokarmy zawierające dużo błonnika należy wprowadzać stopniowo, bo gwałtowne zmiany w diecie skutkować mogą bólem brzucha i wzdęciami. Ważne jest też jedzenie bez pośpiechu i w dość regularnych odstępach. Kluczowa jest również woda. W przypadku jej niewystarczającej ilości, organizm wchłania tę z jelit, co powoduje problemy z wypróżnianiem. Należy dostarczyć organizmowi ok. 2,5–3 litrów płynów dziennie, w różnej formie, nie tylko w szklance wody, ale i np. owocach, zupach itd.