w ,

Superfoods czym są i dlaczego powinniśmy je spożywać?

groch

Superfoods – co to za produkty i dlaczego powinniśmy zwrócić uwagę na ich obecność w naszej diecie? Superfoods (lub superżywność) przecież nie istnieje. Żaden produkt, jedzony jako jedyny, nie zastąpi człowiekowi dobrze zbilansowanej , zróżnicowanej diety. Są jednak takie, które mają lepsze działanie na nasze zdrowie, niż inne, dzięki specyficznym składnikom lub budowie chemicznej. Generalnie do superfoods zalicza się naturalne, nieprzetworzone produkty, które zdecydowanie wzbogacają naszą dietę. Co do nich należy? Oto dziesięć najcenniejszych pokarmów na Ziemi:

Jagody

Bogate w błonnik, naturalny cukier, witaminy, minerały i antyoksydanty. Wspomagają trawienie, obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działają przeciwzapalnie, są lekkostrawne i niskokaloryczne. Jagody to ulubione owoce lata: maliny, truskawki, porzeczki, borówki, jeżyny oraz żurawina. Można je jeść na różne sposoby: najłatwiej na surowo – same lub z jogurtem czy płatkami. Poza tym – w ciastach, deserach, konfiturach i innych przetworach, a także suszone i w postaci herbatki owocowej.

jagody

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.