in , ,

Nalewka do zimowej herbaty

Miód na drewnianej łyżce na czarnym tle.
unsplash.com

Dokończenie nalewki

Po 4 tygodniach, w dniu gdy przygotujemy syrop cukrowy (jeśli się na niego zdecydujemy), zlewamy nalewkę. Dwukrotnie przelewamy ją przez gazę. Nie odciskamy owoców – wówczas wydobędzie się z nich miąższ, który spowoduje osad.

Zobacz także:  To urządzenie zmienia nasze ciała w baterie

Po dwukrotnym przefiltrowaniu alkoholu umieszczamy go ponownie w dużym słoju bądź misie i łączymy z miodem albo z syropem cukrowym. Najlepiej robić to stopniowo. Najrozsądniej będzie wlać połowę słodzidła, zamieszać, a następnie dodać resztę.

Zobacz także:  Co zrobić z resztkami jedzenia

Tak powstała nalewka powinna powędrować do butelek. Właściwie od razu nadaje się do picia, ale najintensywniejszy smak i aromat osiągnie po co najmniej 6 miesiącach leżakowania. Alkohol jest jednak jak wino – im starszy, tym lepszy.

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.