1. Kawa Kopi Luwak

Tę najdroższą kawę na świecie możemy mieć w swojej filiżance już za 2 500 złotych za kilogram! Oprócz niebotycznie wysokiej ceny kawa ma także niezwykły sposób pozyskiwania. Potrzebne są do niego ziarna kawowca oraz zwierzę – łaskun, zwany często cywetą lub luwakiem. Owe zwierzę wybiera jedynie te owoce, które są najsmaczniejsze. Dzięki temu mamy pewność, że ziarna kawy Kopi Luwak będą naprawdę warte swojej ceny!
Następnie łaskun zjada miąższ, znajdujący się w owocach i wydala pozostałą część. W jego przewodzie pokarmowym ziarna kawowca tracą gorzkawy smak. Następnie wydalone ziarna są poddawane takiemu procesowi przetwórczym, jak standardowa kawa. W wyniku strawienia ziaren przez łaskuna otrzymujemy kawę, która ma niepowtarzalny smak. Jest delikatna, pozbawiona smaku goryczy. Wypicie tej kawy, to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Choć chyba lepiej nie myśleć o tym, jak doszło do jej powstania…