Co sprawia, że ziemniaki są trujące
Ziemniaki są trujące, ponieważ zawierają niebezpieczną dla ludzi substancję, jaką jest solanina. Możemy dostrzec ją na ziemniakach bez używania specjalistycznego sprzętu.
Objawia się ona tym, że skórka ziemniaka staje się zielona. Najczęściej takie zjawisko ma miejsce w przypadku ziemniaków, które właśnie dojrzewają i kiełkują. Jeśli więc widzimy charakterystyczne kiełki na ziemniakach, to najprawdopodobniej zawierają one dużą ilość niebezpiecznej trucizny!
Oprócz solaniny, ziemniaki zawierają również inne glikoalkaloidy, czyli substancje, które są szkodliwe dla naszego organizmu. Co ciekawe, najwięcej tych związków znajduje się w bulwach młodych ziemniaków. Tych, które są uważane za najzdrowsze oraz najsmaczniejsze!
Ziemniaki, to nie jedyne warzywa, w których znajdziemy trujące dla człowieka substancje. Są nimi również pomidory czy zielona papryka. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym możliwe jest uniknięcie zatrucia.