w , , ,

Ziemniaki są trujące dla ludzi – uważaj na nie

Ziemniaki o lekko zielonym odcieniu.
unsplash.com

Co sprawia, że ziemniaki są trujące

Ziemniaki są trujące, ponieważ zawierają niebezpieczną dla ludzi substancję, jaką jest solanina. Możemy dostrzec ją na ziemniakach bez używania specjalistycznego sprzętu.

Objawia się ona tym, że skórka ziemniaka staje się zielona. Najczęściej takie zjawisko ma miejsce w przypadku ziemniaków, które właśnie dojrzewają i kiełkują. Jeśli więc widzimy charakterystyczne kiełki na ziemniakach, to najprawdopodobniej zawierają one dużą ilość niebezpiecznej trucizny!

Oprócz solaniny, ziemniaki zawierają również inne glikoalkaloidy, czyli substancje, które są szkodliwe dla naszego organizmu. Co ciekawe, najwięcej tych związków znajduje się w bulwach młodych ziemniaków. Tych, które są uważane za najzdrowsze oraz najsmaczniejsze!

Ziemniaki, to nie jedyne warzywa, w których znajdziemy trujące dla człowieka substancje. Są nimi również pomidory czy zielona papryka. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym możliwe jest uniknięcie zatrucia.

Zobacz także:  Kwasy omega-3 jakie wybrać? Przewodnik po najlepszych suplementach i źródłach

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.