Znane i cenione od wieków płatki owsiane wciąż zajmują wysokie miejsce w rankingach najzdrowszego jedzenia. Popularna owsianka gościła na stołach w domach naszych przodków i dodawała energii w latach kryzysu. Z jej dobrodziejstw korzystali często też studenci, którym kończyły się zapasy jedzenia, a kieszeń świeciła pustkami.
Dzisiaj wiedza o nich jest jeszcze większa, a z drogocennych właściwości płatków owsianych korzystają ludzie z różnych grup społecznych.
Oto 10 powodów, dla których warto je jeść codziennie. Kliknij „następna”, aby przejść do kolejnej strony.
1. Są skarbnicą cennych składników odżywczych.

Ziarno owsa jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B oraz witaminy E, a także korzystnie wpływających na organizm aminokwasów, flawonoidów i minerałów.
To sprawi, że owsianka spożywana każdego dnia będzie znakomitym zastrzykiem odżywczym, sprzyjającym wysiłkowi fizycznemu i umysłowemu.
Obecny w płatkach magnez, selen i witaminy z grupy B poprawiają nastrój i działają antydepresyjnie, co jest kolejnym potwierdzeniem na to, jak cenne mają płatki owsiane właściwości. Spożywane na śniadanie dostarczą organizmowi witalności i siły do pracy w ciągu dnia.
2. Pomagają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi.

Zawarty w nich błonnik powoduje, że płatki owsiane są trawione powoli, co sprawia, że po jedzeniu wyrzut insuliny do krwi nie następuje tak szybko jak w przypadku spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym i cukier przez dłuższy czas utrzymuje się na stałym poziomie, a człowiek nie odczuwa głodu.
Warto przy tym wiedzieć, że suche płatki owsiane mają średni indeks glikemiczny. Gotowana owsianka może go zwiększyć, więc korzystniej będzie zalać płatki zimnym, lub ciepłym mlekiem. W takim wydaniu wszystkie cenne właściwości płatków owsianych zostaną zachowane.
3. Sprzyjają utrzymaniu wagi i poprawiają pracę jelit.

Duża zawartość błonnika pomaga utrzymać wagę na właściwym poziomie. To on sprawia, że człowiek po jedzeniu jest dłużej syty. Dodatkowo płatki zawierają rozpuszczalny błonnik, zwany beta-glukanem.
Tworzy on w przewodzie pokarmowym swoisty żel, który powleka śluzówkę i zachowuje się jak opatrunek w płynie, co chroni jelita przed chorobami, w tym rakiem jelita grubego.
Spowalnia też proces przyswajania cukru, co zapobiega cukrzycy typu II i otyłości. Właściwości płatków owsianych obniżające ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wynikają także z obecności w nich przeciwutleniaczy.
4. Obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy.

To również zasługa obecnego w nich rozpuszczalnego błonnika, który opóźnia wchłanianie tłuszczów oraz wiąże kwasy żółciowe. Wspiera to wydalanie z organizmu złego cholesterolu i substancji toksycznych. Wystarczy jadać codziennie niecałą szklankę płatków, by poziom cholesterolu spadł od 8 do 23 procent.
Przeciwmiażdżycowe właściwości płatków owsianych wynikają natomiast z obecności w nich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, które zapobiegają zakrzepom. Tworzeniu blaszek miażdżycowych przeciwdziałają też obecne w płatkach awentramidy.
5. Wspierają proces gojenia się ran.

Obecny w nich beta-glukan powoduje nie tylko zmniejszenie bólu, ale także szybsze gojenie i zabliźnianie ran. Tę cenną właściwość płatków owsianych można wykorzystać do stosowania zewnętrznego przy oparzeniach czy otarciach naskórka.
Opatrunki z beta-glukanem już istnieją i obserwuje się po ich nałożeniu tworzenie powłoki, pod którą rana goi się szybciej, a pacjentowi dodatkowo można ograniczyć środki przeciwbólowe. Jeżeli w tak cudowny sposób działa beta-glukan, to jego obecność w płatkach owsianych daje pewność, że będzie on również goił śluzówkę od środka.
6. Korzystnie wpływają na układ odpornościowy.

Tę rolę strażnika układu odpornościowego płatki zawdzięczają również beta-glukanowi. Obecna medycyna wykorzystuje go w leczeniu nawet takich chorób jak AIDS, czy nowotwory.
Oznacza to, że codzienna dawka owsianki może skutecznie zapobiegać schorzeniom cywilizacyjnym, ochraniać ludzkie DNA i wykazywać działanie osłaniające wszędzie tam, gdzie człowiek narażony jest na kancerogenny wpływ środowiska, czy też jest obciążony dziedzicznie, lub poddawany innym szkodliwym czynnikom mającym wpływ na system immunologiczny.
7. Chronią przed chorobami układu oddechowego i astmą.

Płatki owsiane właściwości chroniące przed astmą i innymi chorobami układu oddechowego zawdzięczają unikalnemu i bogatemu składowi substancji odżywczych, w tym beta-glukanu, który przykładowo może chronić palaczy tytoniu przed zachorowaniem na raka płuc.
Fińscy naukowcy dowiedli też, że ryzyko zachorowania przez dzieci na astmę jest o 64 % mniejsze, jeśli od wczesnego dzieciństwa karmione są owsianką. Ważne jest przy tym, aby takie karmienie rozpoczynać jak najwcześniej już od wieku niemowlęcego.
8. Ułatwiają zasypianie.

Jak się okazuje owsianka to nie tylko cenny posiłek na śniadanie, ale również na kolację. Spożywana wieczorem może pomagać w zasypianiu.
Zawdzięcza te własności obecności magnezu, potasu, witaminy B6 i tryptofanu. Te ostatnie zwiększają poziom serotoniny, która w ciemności przekształca się w melatoninę, związek regulujący pracę ludzkiego zegara biologicznego.
9 . Korzystnie wpływają na skórę i odmładzają.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w płatkach łagodzą podrażnienia skóry oraz dbają o jej nawilżenie. Obecna w nich witamina E chroni komórki i spowalnia w nich procesy starzenia.
To korzystne działanie może być widoczne zarówno po włączeniu płatków owsianych do codziennej diety, jak i dzięki stosowaniu ich w domowej kosmetyce w postaci maseczek, czy peelingów.
Najkorzystniejszy jednak wpływ na skórę będzie miało działanie kompleksowe, czyli codzienna porcja owsianki na śniadanie i doraźnie wykorzystywanie płatków do celu pielęgnacyjnych.
10. Usprawniają pracę całego organizmu, w tym serca, mózgu i mięśni.

Kompleks obecnych w nich substancji odżywczych sprawia, że zwiększają wydolność organizmu. Obniżają ciśnienie i mają korzystny wpływ na serce dzięki obecnym w nich substancjom przeciwutleniającym. Zawartość witamin z grupy B oraz mikroelementów usprawnia pracę układu nerwowego, przeciwdziała zmęczeniu i łagodzi stres.
Zobacz także: Najzdrowsze orzechy na świecie
Sprzyja też wysiłkowi umysłowemu, poprawia pamięć i koncentrację. To całe bogactwo cennych substancji sprawia, że płatki owsiane uznawane są za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Włączenie ich do codziennego jadłospisu usprawni pracę całego organizmu, w tym najważniejszych do życia organów.

Powyżej opisane właściwości płatków owsianych są chyba wystarczającym argumentem za tym, by wzbogacić o nie swoją dietę. Będą stanowiły znakomite urozmaicenie codziennego pożywienia podawane na różne sposoby.
Forma tradycyjnej owsianki na mleku może zostać wzbogacona o dodatek warzyw czy owoców.