w ,

15 powodów dla, których powinno się jeść pomidory

POMIDOR

Przeciwutleniacze w pomidorach zapewniają ochronę przed wieloma śmiertelnymi chorobami, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca. Naukowo nazwany Solanum lycopersicum, pomidor pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Występuje w wielu odmianach uprawianych w klimacie umiarkowanym w różnych częściach świata. Pomidory są wyjątkowo korzystne dla osób, które chcą schudnąć i utrzymać poziom ciśnienia krwi. Pomagają również poprawić widzenie i pomagają w leczeniu cukrzycy. Co ważniejsze, mogą być korzystne dla kobiet w ciąży.

W pewnym momencie historii Europejczycy uważali pomidory za trujące, biorąc pod uwagę ich błyszczący wygląd. Aztekowie byli pierwszą grupą ludzi, którzy używali pomidorów do gotowania. Z upływem stuleci uprawa rozprzestrzeniła się na Azję, a dziś Chiny i Indie są wiodącymi producentami pomidorów na świecie.

Pomidor jest określany jako żywność funkcjonalna – co oznacza, że ​​wykracza on poza zwykłe dostarczanie podstawowych składników odżywczych. Jednym z głównych powodów jest obecność likopenu, wszechmocnego przeciwutleniacza, który poprawia zdrowie na wiele sposobów. Istnieje wiele odmian – najbardziej popularne to pomidory śliwkowe, pomidory czereśniowe, pomidory winogronowe, pomidory borówki.

Pomidory są uprawiane w wielu kolorach – podczas gdy najczęstszym wariantem jest czerwony, inne kolory to żółty, zielony, pomarańczowy, czarny, brązowy, różowy, biały, brązowy i fioletowy.

1. Pomidory pomagają zapobiegać rakowi

Likopen w pomidorach może być odpowiedzialny za właściwości przeciwnowotworowe owoców. Likopen jest przeciwutleniaczem z rodziny karotenoidów. Stwierdzono, że jego silne właściwości przeciwutleniające neutralizują wolne rodniki wytwarzane w naszym ciele z różnych powodów. Nawet badania laboratoryjne pokazują, że składniki pomidorów zapobiegały proliferacji kilku rodzajów komórek rakowych.

Co ważniejsze, można zwiększyć potencjał walki z rakiem za pomocą pomidorów, przyjmując je w postaci przetworzonej – takiej jak sos, sok lub pasta z pomidorów. Dzięki temu naturalne związki w pomidorach są łatwiej wchłaniane przez organizm. Również przetworzone postacie pomidorów mają wyższe stężenie likopenu. Jednak ważne jest, aby spożywać różnorodne produkty spożywcze (a nie tylko pomidory) w celu zwalczania raka lub jakiejkolwiek choroby.

Biorąc pod uwagę wysoki poziom przeciwutleniaczy, pomidory są doskonałym wyborem do walki z rakiem piersi. Wyższe spożycie likopenu wiąże się również z niższym ryzykiem raka płuc, jelita grubego, jamy ustnej i raka szyjki macicy. Komórki nowotworowe mogą pozostawać w uśpieniu przez lata, dopóki nie uruchomi ich jakaś reakcja chemiczna i nie przywiążą się do dopływu krwi do organizmu. Stwierdzono, że likopen zakłóca ten proces łączenia, zapobiegając dalszemu wzrostowi komórek rakowych.

Innym powodem, dla którego pomidory pomagają zwalczać raka, jest adiponektyna, silny związek w owocach.

krew

2. Pomidory regulują ciśnienie krwi

Wykazano również, że likopen w pomidorach obniża ciśnienie krwi. Pomidory są również bogate w potas, minerał znany z obniżania poziomu ciśnienia krwi. Wynika to z faktu, że potas zmniejsza działanie sodu. W rzeczywistości, im więcej potasu spożywasz, tym więcej sodu tracisz z moczem. Oprócz tego potas zmniejsza napięcie w ścianach naczyń krwionośnych – dodatkowo obniżając ciśnienie krwi. Zalecane spożycie potasu dla przeciętnej osoby dorosłej wynosi 4700 mg na dzień. Ale uważaj, aby nie spożywać zbyt dużej ilości potasu, ponieważ może to prowadzić do kamieni nerkowych.

Likopen jest również znany jako ogólnie poprawiający funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Dalsze badania pokazują, że chociaż likopen może pomóc obniżyć wysoki poziom ciśnienia krwi, nie ma on wpływu na normalne poziomy ciśnienia krwi. Badania wykazały, że suplementy likopenu mogą mieć korzystny wpływ na ciśnienie krwi.

Pomidory są również bogate w witaminę C, która, jak stwierdzono, obniża ciśnienie krwi. Jeśli nie są całkowicie dojrzałe, możesz przechowywać pomidory w temperaturze pokojowej. Po osiągnięciu dojrzałości możesz je trzymać w lodówce do trzech dni. Ale najlepszą opcją są świeże pomidory – ponieważ są najbogatsze w potas i mogą mieć najlepsze działanie obniżające ciśnienie krwi.

pomidory właściwości

3. Pomidory pomagają zrzucić wagę

Według chińskiego badania sok pomidorowy może znacznie zmniejszyć masę ciała, tkankę tłuszczową i obwód talii. Może również obniżyć poziom cholesterolu, który przyczynia się do zwiększenia masy ciała. Pomidory są nie tylko doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, ale także bogate w błonnik i niskokaloryczne. Dlatego dają uczucie sytości, a nawet zmniejszają spożycie kalorii, pomagając w ten sposób w odchudzaniu.

kobieta włosy

4. Pomidory poprawiają zdrowie skóry i włosów

Pomidory są ważnym składnikiem większości zabiegów kosmetycznych. Pomagają leczyć rozszerzone pory, leczyć trądzik, łagodzić oparzenia słoneczne i ożywiać matową skórę. Przeciwutleniacze w pomidorach, zwłaszcza likopen, zwalczają uszkodzenia komórek i stany zapalne skóry.

Pomidory działają również doskonale jako ściągające i poprawiają teksturę twarzy. Usuwają nadmiar olejków ze skóry i dłużej utrzymują świeżość twarzy. Wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać soki ze świeżych pomidorów i ogórka. Używając wacika, regularnie nakładaj sok na twarz.

Badania wykazały, że jedzenie pomidorów chroni również skórę przed złym działaniem promieni słonecznych. Inne badania wykazały poprawę zdolności skóry do ochrony przed promieniowaniem UV u kobiet, które jadły koncentrat pomidorowy.

Przeciwutleniacze, takie jak likopen, w znacznym stopniu poprawiają zdrowie skóry – likopen jest jednym z niewielu przeciwutleniaczy o niesamowitych właściwościach fotoprotekcyjnych. Witamina C w pomidorach może również poprawić zdrowie włosów.

kobieta w ciąży

5. Pomidory są dobre w czasie ciąży

Witamina C jest jednym ze składników odżywczych, których każda kobieta potrzebuje w czasie ciąży, aby utrzymać siebie i swoje dziecko w zdrowiu. Pomaga w tworzeniu zdrowych kości, zębów i dziąseł. Ta witamina pomaga również w prawidłowym wchłanianiu żelaza w organizmie, kolejnego ważnego składnika odżywczego podczas ciąży. Chociaż przyjmowanie suplementów żelaza podczas ciąży jest wskazane, jedzenie pomidorów może mieć swoje zalety.

Likopen w pomidorach zapewnia ochronę przed uszkodzeniem komórek. Chociaż bezpieczeństwo suplementów likopenowych dla kobiet w ciąży jest nadal kwestionowane, przeciwutleniacz z naturalnych źródeł jest bardzo bezpieczny dla potrzebujących kobiet.

serce

6. Pomidory zmniejszają poziom cholesterolu i sprzyjają zdrowiu serca

To znowu likopen! Regularne włączanie do diety pomidorów bogatych w likopen przez kilka tygodni może obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) nawet o 10%. Powinieneś przyjmować co najmniej 25 mg likopenu dziennie. Może to być około pół szklanki sosu pomidorowego. Również 100 gramów przecieru pomidorowego da 21,8 mg likopenu.

Pomidory są również bogatym źródłem beta-karotenu, kwasu foliowego i flawonoidów – z których wszystkie są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Składniki odżywcze w pomidorach pomagają również zmniejszyć homocysteinę i agregację płytek krwi, dwa zjawiska, które mogą mieć niepożądany wpływ na zdrowie serca.

Likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego zaleca się spożywać go z niewielką ilością tłuszczu – ponieważ wtedy będzie lepiej wchłaniany przez organizm. Ponadto pomidory dojrzewające w winorośli są bogatsze w likopen niż pomidory dojrzałe.

dym papierosowy

7. Pomidory przeciwdziałają skutkom dymu papierosowego

Pomidory świetnie sprawdzają się u palaczy. Podczas gdy niepalący mężczyźni i kobiety regularnie potrzebują odpowiednio 90 mg i 75 mg witaminy C, palacze potrzebują 35 mg więcej. Około 100 gramów surowych pomidorów zawiera około 13,7 mg witaminy C.

wzrok

8. Pomidory poprawiają widzenie

Pomidory są bogate w witaminę A, co jest jednym z powodów, dla których są doskonałe dla Twoich oczu. Siatkówka oczu opiera się na witaminie A, a jej niski poziom może z czasem powodować ślepotę. Likopen w pomidorach przeciwdziała uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki, które w przeciwnym razie mogą wpłynąć na twoje oczy. Osoby z wyższym poziomem likopenu mają mniejsze ryzyko zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. Likopen chroni także oczy przed uszkodzeniem przez słońce.

Inne korzystne dla oka składniki odżywcze w pomidorach to witamina C i miedź. Podczas gdy ten pierwszy może zwalczać zaćmę związaną z wiekiem, ten drugi pomaga wytwarzać melaninę – ważny czarny pigment w oczach.

Jeśli wybierasz pomidory w chłodniejszych miesiącach, wybierz odmianę w puszkach: pokrojone w kostkę pomidory, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy lub całe obrane pomidory. Pomidory w puszkach są bogatsze w składniki odżywcze, a ponieważ jest zima, mogą również kosztować mniej. Kupując pomidory w puszkach, wybierz wariant o niskiej zawartości sodu.

pomidory-trawienie

9. Pomidory poprawiają trawienie

Pomidory są dobrym źródłem chlorku, który jest niezbędnym składnikiem soków trawiennych. Błonnik w pomidorach również tutaj pomaga – 100 gramów pomidorów daje 2 gramy błonnika (zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego), dodatkowo poprawiając zdrowie jelit.

Jedzenie produktów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak pomidory, może również pomóc w leczeniu zapalenia błony śluzowej żołądka, czyli stanu zapalnego błony śluzowej żołądka.

cukrzyca

10. Pomidory pomagają w cukrzycy

Pomidory są ważną częścią diety cukrzycowej. Wynika to z tego, że są bogate w żelazo oraz witaminy C i E. Wszystkie one pomagają złagodzić objawy cukrzycy. Pomidory mają również niski indeks glikemiczny (zdolność określonego pokarmu do zwiększania poziomu cukru we krwi), co może być dodatkowo dobre dla diabetyków.

Likopen w pomidorach, podobnie jak inne związki, ma pozytywny wpływ na stres oksydacyjny u pacjentów z cukrzycą.

11. Pomidory mogą zapobiegać tworzeniu się kamienia moczowego

Świeży sok pomidorowy może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się kamieni moczowych.

12. Pomidory pomagają zapobiegać kamieniom żółciowym

Spożywanie pomidorów może zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni żółciowych, a także kamieni nerkowych.

Kilka sposobów włączenia pomidorów do diety w celu zapobiegania kamieniom żółciowym może polegać na dodaniu puszkowanych lub duszonych wersji do zup i gulaszu. Możesz także zrobić świeżą salsę i dodać pomidory jako dodatek do sałatek, mięsa lub jajek.

kości

13. Pomidory wzmacniają kości

Spożywanie tylko dwóch szklanek soku pomidorowego dziennie może wzmocnić kości i zapobiec osteoporozie. Jak już wspomniano, pomidory są bogate w beta-karoten. Po spożyciu ten składnik odżywczy zamienia się w witaminę A – witaminę niezbędną do wzrostu i utrzymania kości.

Czytaj także: 20 najzdrowszych potraw na świecie

Witamina C w pomidorach ma również kluczowe znaczenie dla tworzenia kości i syntezy tkanki łącznej. Niedobór witaminy C może prowadzić do słabo rozwiniętych kości. Witamina została również powiązana ze zmniejszoną utratą kości u kobiet po menopauzie. Nawet luteina w pomidorach sprzyja tworzeniu kolagenu, co pomaga poprawić zdrowie kości.

odporność

14. Pomidory wzmacniają układ odpornościowy

Dieta bogata w pomidory poprawia funkcjonowanie białych krwinek u badanych osób. Białe krwinki, znane z walki z infekcjami, doznały o 38 procent mniej szkód spowodowanych przez wolne rodniki. Według ekspertów likopen (i jego zdolność przeciwutleniająca) w pomidorach może zwiększyć tę zdolność białych krwinek.

Uzupełnienie diety o niskiej zawartości karotenoidów pomidorami może poprawić funkcję odpornościową.

15. Pomidory zmniejszają stan zapalny

Pomidory zawierają również trzy inne przeciwutleniacze zwane zeta-karotenem, fitofluenem i fitoenem – które występują razem w większości kolorowych owoców i warzyw. Te przeciwutleniacze pomagają zwalczać stany zapalne i związane z nimi choroby, takie jak rak i zapalenie stawów. Spożywanie soku pomidorowego jest równie korzystne w zwalczaniu stanów zapalnych.

Czytaj także: Jak wzmocnić odporność? Jedz te potrawy!

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.