Pesto ze szpinaku – idealny dodatek do makaronu
Dania ze szpinakiem mogą być naprawdę szybkie w przygotowaniu! Tak jest właśnie w przypadku pesto ze szpinaku. Jego przygotowanie, to zaledwie 10 minut a smak jest naprawdę doskonały i przypasuje nawet najbardziej wybrednym członkom rodziny!
Do przygotowania pesto będziemy potrzebować 200 gramów świeżego, umytego i osuszonego szpinaku, 100 gramów orzechów włoskich, 3 ząbków czosnku, 100 gramów żółtego sera i około 3/4 szklanki oliwy. Przydadzą się też ulubione przyprawy i sok z cytryny.
Zaczynamy od połączenia wszystkich składników, poza oliwą i przyprawami. Umieszczamy je w dość wysokim naczyniu i zaczynamy blendować, stopniowo dodając oliwę. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać jednolitą, gładką konsystencję. Dodajemy przyprawy i gotowe!