w , ,

5 przepisów na dania ze szpinakiem, warzywem pełnych wartości odżywczych

Pesto w niewielkim słoiczku.
unsplash.com

Pesto ze szpinaku – idealny dodatek do makaronu

Dania ze szpinakiem mogą być naprawdę szybkie w przygotowaniu! Tak jest właśnie w przypadku pesto ze szpinaku. Jego przygotowanie, to zaledwie 10 minut a smak jest naprawdę doskonały i przypasuje nawet najbardziej wybrednym członkom rodziny!

Do przygotowania pesto będziemy potrzebować 200 gramów świeżego, umytego i osuszonego szpinaku, 100 gramów orzechów włoskich, 3 ząbków czosnku, 100 gramów żółtego sera i około 3/4 szklanki oliwy. Przydadzą się też ulubione przyprawy i sok z cytryny.

Zobacz także:  Najszczęśliwsze lata życia człowieka

Zaczynamy od połączenia wszystkich składników, poza oliwą i przyprawami. Umieszczamy je w dość wysokim naczyniu i zaczynamy blendować, stopniowo dodając oliwę. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać jednolitą, gładką konsystencję. Dodajemy przyprawy i gotowe!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.