w , ,

5 przepisów na dania ze szpinakiem, warzywem pełnych wartości odżywczych

Kawałek lazanii na białym talerzyku.
przepisownia.pl

Lazania ze szpinakiem oraz mozzarellą

To pyszne danie jest lekką modyfikacją lazanii, w której znajduje się mięso mielone. Do przygotowania dania potrzebujemy: 14 płatów makaronu do lazanii (to charakterystyczny, prostokątny makaron), 250 gramów mozzarelli i 450 gramów mrożonego lub świeżego szpinaku.

Oprócz tego będzie nam potrzebne również 100 gramów startego parmezanu, 1 litr mleka, 100 gramów mąki, 150 gramów masła, 1 ząbek czosnku oraz nasze ulubione przyprawy. Przygotowanie tego dania ze szpinakiem zaczniemy od sosu beszamelowego.

Aby go przygotować łączymy mleko, mąkę oraz masło i podgrzewamy je na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W tym czasie wszystkie składniki powinny się połączyć. Na odrobinie oliwy podsmażamy nasz szpinak wraz z posiekaną mozzarellą, czosnkiem i połową parmezanu.

Zobacz także:  4 powody dla których warto morsować! Sprawdź na co wpływa morsowanie

Kiedy sos beszamelowy będzie gotowy wylewamy jego część do naczynia żaroodpornego. Wykładamy na niego makaron, układamy połowę farszu, ponownie nakładamy makaron, pozostały farsz i znowu makaron. Całość posypujemy parmezanem i pieczemy 40 minut w 180 stopniach – najlepiej pod pokrywą.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.