Lazania ze szpinakiem oraz mozzarellą
To pyszne danie jest lekką modyfikacją lazanii, w której znajduje się mięso mielone. Do przygotowania dania potrzebujemy: 14 płatów makaronu do lazanii (to charakterystyczny, prostokątny makaron), 250 gramów mozzarelli i 450 gramów mrożonego lub świeżego szpinaku.
Oprócz tego będzie nam potrzebne również 100 gramów startego parmezanu, 1 litr mleka, 100 gramów mąki, 150 gramów masła, 1 ząbek czosnku oraz nasze ulubione przyprawy. Przygotowanie tego dania ze szpinakiem zaczniemy od sosu beszamelowego.
Aby go przygotować łączymy mleko, mąkę oraz masło i podgrzewamy je na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W tym czasie wszystkie składniki powinny się połączyć. Na odrobinie oliwy podsmażamy nasz szpinak wraz z posiekaną mozzarellą, czosnkiem i połową parmezanu.
Kiedy sos beszamelowy będzie gotowy wylewamy jego część do naczynia żaroodpornego. Wykładamy na niego makaron, układamy połowę farszu, ponownie nakładamy makaron, pozostały farsz i znowu makaron. Całość posypujemy parmezanem i pieczemy 40 minut w 180 stopniach – najlepiej pod pokrywą.