Ziemniaki, to produkt, który możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Zawierają wiele cennych wartości odżywczych, które pomagają między innymi obniżać ciśnienie krwi oraz łagodzą skutki stresu i nadmiernego zmęczenia w naszym organizmie.
Okazuje się jednak, że ziemniaki są trujące! To naprawdę zaskakujące i może się wydawać, że to żart, ale musisz wiedzieć, że w ziemniakach naprawdę znajduje się substancja, która sprawia, że mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia!
Jest jednak sposób na to, aby uniknąć zagrożenia i móc bezpiecznie spożywać ziemniaki pod dowolną postacią, bez obaw o swoje zdrowie czy samopoczucie. Dowiedz się więcej o ziemniakach i o tym, co tak naprawdę się w nich znajduje!

Jak doszło do tego, że ziemniaki znalazły się na naszych talerzach
Pewne produkty są z nami od tysięcy lat. Są nimi mięso, mleko czy różnego rodzaju warzywa. Jednak ziemniaki nie towarzyszą nam tak długo, jak mogłoby się wydawać. Ten przysmak stał się popularny w Europie z powodu, którego nikt by się nie spodziewał!
Te warzywa przybyły do Europy wraz z Krzysztofem Kolumbem z Ameryki, co miało miejsce w II połowie XV wieku. Jednak nie były popularne, jako jedzenie ludzi! Początkowo traktowano je, jako przysmak dla krów czy świń. Co było więc powodem tego, że ziemniaki znalazły się na naszych talerzach?
Powód wydaje się być prozaiczny, ale wcale nie zabawny. Zaczęliśmy bowiem spożywać kartofle z powodu ogromnej fali głodu, która nawiedziła mieszkańców Francji czy Niemiec około XVIII wieku.
Swoją popularność ziemniaki zawdzięczają temu, że możliwe było bardzo szybkie i łatwe rozmnażanie ich bulw. Po latach okazuje się jednak, że ziemniaki są trujące i ich jedzenie wcale nie jest wskazane!

Dlaczego ziemniaki są trujące
Ziemniaki są trująca, ponieważ jest to ich naturalna funkcja obronna! Każdy żywy organizm – rośliny, to także żywe organizmy – posiada zdolności do tego, by chronić się przed potencjalnym uszkodzeniem, atakiem innego gatunku.
Celem takiego działania jest dążenie do tego, by poszczególne gatunki mogły w dalszym ciągu się rozmnażać. Aby to było możliwe, muszą przetrwać. Jeśli więc wydaje nam się, że owoce czy warzywa są bezbronne i rosną, byśmy mogli je jeść, to ich budowa nieco obala tę teorię!
Każda roślina posiada swego rodzaju układ immunologiczny. Ziemniaki również. Ten układ odpowiada za produkcję substancji, mających odstraszyć potencjalne zagrożenia dla danych organizmów i sprawić, by mogły się dalej rozmnażać i przetrwać.
W przypadku ziemniaków dochodzi do produkcji substancji, odpowiadających za to, że po ich spożyciu będą możliwe problemy gastryczne, wysoka gorączka, pocenie oraz ogólna apatia.

Co sprawia, że ziemniaki są trujące
Ziemniaki są trujące, ponieważ zawierają niebezpieczną dla ludzi substancję, jaką jest solanina. Możemy dostrzec ją na ziemniakach bez używania specjalistycznego sprzętu.
Objawia się ona tym, że skórka ziemniaka staje się zielona. Najczęściej takie zjawisko ma miejsce w przypadku ziemniaków, które właśnie dojrzewają i kiełkują. Jeśli więc widzimy charakterystyczne kiełki na ziemniakach, to najprawdopodobniej zawierają one dużą ilość niebezpiecznej trucizny!
Oprócz solaniny, ziemniaki zawierają również inne glikoalkaloidy, czyli substancje, które są szkodliwe dla naszego organizmu. Co ciekawe, najwięcej tych związków znajduje się w bulwach młodych ziemniaków. Tych, które są uważane za najzdrowsze oraz najsmaczniejsze!
Ziemniaki, to nie jedyne warzywa, w których znajdziemy trujące dla człowieka substancje. Są nimi również pomidory czy zielona papryka. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym możliwe jest uniknięcie zatrucia.

Jak uniknąć zatrucia ziemniakami
Przede wszystkim powinniśmy rozsądnie wybierać ziemniaki na zakupach. Lepiej unikać tych, które są narażone na nieustanną styczność z promieniami słonecznymi, które wzmagają produkcję solaniny. Odstraszać powinna również zielona barwa ziemniaków oraz ich kiełki.
Ziemniaki są trujące, kiedy ich nie obieramy! Aby zwiększyć bezpieczeństwo podczas spożywania kartofli, warto obierać je na grubość kilku milimetrów. To właśnie w mundurkach ziemniaków znajduje się największa ilość szkodliwych dla nas substancji.
Możemy także spożywać grillowane czy pieczone ziemniaki. Wówczas dochodzi najczęściej do zwęglenia bądź wypalenia skórki oraz substancji, które się w niej znajdują. Dzięki temu ziemniaki stają się dla nas o wiele bezpieczniejsze!

Ziemniaki są trujące – dla kogo i ile kalorii mają ziemniaki
Ziemniaki mogą być szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Mają one nie w pełni rozwinięte organy takie, jak nerki czy wątroba. Cały czas się rozwijają i w związku z tym, ziemniaki mogą być dla nich sporym zagrożeniem!
Według wskazań światowych organizacji zdrowia, ilość solaniny w ziemniakach nie powinna przekraczać 10 mg na 100 gramów ziemniaków. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że kontrola tego rodzaju wskaźników jest bardzo trudna. Z tego powodu może się okazać, że kupowane w markecie ziemniaki są trujące.
Co ważne, szkodliwa solanina znajduje się także w chipsach ziemniaczanych, dlatego warto uważać na to, jak dużo ich spożywamy! Są nie tylko kaloryczne, ale i toksyczne dla takich organów, jak wątroba czy nerki.
Jeśli zaś chodzi o to, ile kalorii mają ziemniaki, to zawierają one około 65 kcal na 100 gramów. Nie są więc szczególnie kaloryczne, o ile nie dodamy do nich dużych ilości masła czy śmietany.