Odchudzanie, to nierówna walka. W jej trakcie często jesteśmy skazani na wzloty i upadki, które mogą negatywnie rzutować na nasze samopoczucie psychiczne oraz samoocenę. W jego trakcie szukamy rozwiązań, które miałyby sprawić, że odchudzanie będzie bardziej efektywne a my sami będziemy mieli poczucie, że robimy wszystko, co możemy, by jak najszybciej pozbyć się zbędnych kilogramów.
Jednym z pomocnych w trakcie redukcji środków jest używanie produktów, hamujących apetyt. Są w większości łatwo dostępne i mogą sprawić, że do czasu kolejnego posiłku nie będziemy myśleli tylko o jedzeniu. Warto pamiętać także o tym, że jeśli nasza dieta będzie pełnowartościowa i zbilansowana, to nasze łaknienie będzie zdecydowanie mniejsze!
Sałata

To doskonały produkt, jeśli chodzi o odchudzanie. Sałata zawiera bowiem jedynie niewielką ilość kalorii, dlatego możemy spożywać ją bez ograniczeń w trakcie odchudzania. Metodą, stosowaną przez mieszkanki krajów śródziemnomorskich jest zjedzenie garści sałaty przed każdym posiłkiem.
Dzięki temu żołądek zostaje wypełniony niskokalorycznym pożywieniem i nie mamy później ochoty na to, by sięgać po dużą ilość jedzenia, zawierającego dużo węglowodanów czy nasyconych tłuszczów. Poza tym sałatę możemy także dodawać do codziennych posiłków – do kanapki, sałatki, do obiadu czy łącząc ją z warzywami i serwując ją, jako kolację. Dzięki temu nasz posiłek zwiększy swoją objętość nie zwiększając przy tym znacząco kaloryki posiłku.
Zupy warzywne

Zupy warzywne również należą do grona produktów, hamujących apetyt. Wszystko dlatego, że zawierają niewielką ilość kalorii. Ich głównym składnikiem jest woda oraz warzywa, które zawierają do kilkudziesięciu kalorii. Przez to wypełniamy swój żołądek jedzeniem, ale takim, które nie zawiera dużych ilości tłuszczu, białka czy węglowodanów.
Według badań naukowych spożywanie zupy przed głównym daniem zmniejsza nasz apetyt aż o 20% – dzięki temu jemy mniej mięsa oraz produktów, bogatych w węglowodany proste. To przekłada się na poprawne funkcjonowanie trzustki i całego układu trawiennego.
Płatki owsiane

To kolejny produkt, który warto mieć w swojej szafce w trakcie odchudzania, ponieważ znacząco hamuje apetyt. W przeprowadzonych badaniach naukowych wykazano, że dzięki włóknom roślinnym, znajdującym się w płatkach owsianych zdecydowanie dłużej odczuwamy uczucie sytości.
Dodatkowo – w przeciwieństwie do standardowych płatków kukurydzianych czy musli – płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu. Jednocześnie warto pamiętać o tym, że standardowa porcja owsianki ma jedynie ok 150 kcal podczas gdy porcja płatków kukurydzianych tej samej miary ma ich około 280!
Awokado

Awokado zyskało w ostatnich latach ogromną popularność. Stało się składnikiem kosmetyków do pielęgnacji, swego rodzaju symbolem popkultury, ale i na stałe zagościło w kuchni wielu z nas – jak się okazuje bardzo słusznie! Awokado wykazuje szereg pozytywnych właściwości, które sprawiają, że jego spożywania poprawia funkcjonowanie mózgu oraz stan naszej skóry.
Oprócz tego pomaga także zahamować apetyt. Spożycie około 100 g awokado dziennie sprawi, że przez kilka godzin zapomnimy zupełnie o uczuciu głodu. Dodatkowo awokado jest owocem, pełnym zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na układ hormonalny i nasze samopoczucie.
Czytaj także:15 produktów, dbających o dobry wzrok!
Soczewica

W ostatnich latach wśród dietetyków zapanowała moda na wykluczanie z diety warzyw strączkowych. Przez to warzywa takie, jak fasola, soczewica czy groszek zostały nieco zepchnięte na dietetyczny margines. Według naukowców z uniwersytetu w Teksasie zupełnie niepotrzebnie. Według nich duża zawartość witamin z grupy B, żelaza oraz włókien roślinnych sprawia, że warzywa strączkowe zwiększają wydajność procesów odchudzania o ponad 30%!
Dodatkowo, te produkty zmniejszające apetyt są łatwo dostępne i można dodawać je do wielu dań takich, jak zupy krem czy sałatki. Dodatkowo, aby pozbyć się wzdymających właściwości tych składników wystarczy dodać do nich podczas gotowania pół łyżeczki kminku! Problem z głowy.
Jabłka

To owoce, o których niektórzy zapominają a szkoda, bo są źródłem wielu cennych składników. Zawierają pektyny, które pomagają na wiele godzin hamować apetyt. Dodatkowo wykazano, że czas zjedzenia jabłka, czyli około 10-15 minut oraz wysiłek, jaki trzeba włożyć w ten proces sprawia, że nasz mózg orientuje się, że jest już najedzony.
Dzięki temu po zjedzeniu jabłka nie musimy sięgać po kolejne rzeczy, które nas zapychają i sprawiają, że będziemy czuć się nieco bardziej nasyceni. Niewątpliwą zaletą spożywania jabłek jest również to, że na diecie pomogą nam zaspokoić naturalną potrzebę chrupania!
Gorzka czekolada

To deser, który również może nam pomóc w skutecznym hamowaniu apetytu. Czekolada ma takie właściwości, dzięki zawartości dużej ilości kwasu stearynowego. Pozwala zapanować nad uczuciem głodu i sprawia, że na wiele godzin zapomnimy o chęci podjadania.
Warto jednak pamiętać o tym, że nie każdy rodzaj czekolady spełni te funkcje! Warunek jest taki, że w czekoladzie musi znajdować się minimum 70% zawartości kakao. Warto o tym pamiętać, wybierając czekoladę dla siebie. Dodatkowo powinniśmy pamiętać również o tym, że czekolada jest bardzo kaloryczna, dlatego nie należy przesadzać z jej ilością w diecie. Powinny nam wystarczyć 2-3 kostki czekolady dziennie.
Nabiał

Wśród produktów, hamujących apetyt znajdziemy również różnego rodzaju produkty nabiałowe. Należą do nich twaróg (zarówno chudy, półtłusty, jak i tłusty), jogurt naturalny, sery i serki. Wymienione produkty skutecznie hamują nasz apetyt ze względu na dużą zawartość białka.
Proces jego gospodarowania zajmuje naszym jelitom średnio 2 razy więcej czasu niż w przypadku tłuszczu czy węglowodanów, dlatego dzięki ich spożyciu na kilka godzin zapomnimy o uczuciu głodu i chęci sięgania po przekąski. Nabiał może stanowić bazę do omletów, dodatek do kanapek czy rodzaj farszu do naleśników.
Jajka

Jajka, to swego rodzaju superfood, którego spożywanie wpływa pozytywnie na wiele aspektów naszego zdrowia. Są bogatym źródłem białka i tłuszczów, zachowując jednocześnie równowagę pomiędzy kwasami Omega-3 i Omega-6 odżywiają nasz organizm. Dodatkowo spożywanie jajek może znacznie zahamować nasz apetyt w trakcie odchudzania – zwłaszcza, jeśli będziemy spożywać jajka na śniadanie.
Badania naukowe wykazały, że śniadania białkowo-tłuszczowe przynoszą wiele korzyści dla naszego ciała a to właśnie jajka są doskonałym posiłkiem białkowo-tłuszczowym zarówno w formie jajecznicy, jajek na twardo, jajek na miękko czy jajek z bekonem.
Cukinia

Cukinia, to warzywo, które cenią wszystkie osoby, znajdujące się na diecie odchudzającej. Zawdzięcza to niewielkiej zawartości kalorii i delikatnemu smakowi, który może stanowić bazę do wielu potraw.
Zjedzenie dużej ilości cukinii zahamuje nasz apetyt na wiele godzin a jednocześnie nie dostarczy nam więcej niż 100 kcal, ponieważ cukinia w dużej mierze składa się właśnie z wody, która nie zawiera żadnych kalorii. Cukinię możemy spożywać bez ograniczeń w grillowanej formie, jako dodatek do lecza czy jako bazę zupy krem.
Ogórki

To kolejny regionalny produkt, hamujący apetyt. Wielu z nas ma go w swoim ogródku i chętnie po niego sięga, kiedy chce coś przekąsić na szybko. Warto pamiętać o zdrowotnych właściwościach ogórka i o tym, że może zbawiennie wpływać na naszą sylwetkę.
Podobnie, jak cukinia, ogórek zawiera jedynie niewielką ilość kalorii a może nas nasycić. Dodatkowo, jako chrupiące warzywo, wpływa odstresowują na nasz układ nerwowy i z powodzeniem zastępuje nam niezdrowe przekąski takie, jak chipsy, paluszki czy krakersy.
Czytaj także: 10 korzyści, które niesie za sobą joga
Mięso, przygotowane na parze

Niektórzy dietetycy mówią o tym, że mięso jest niezdrowe i należy maksymalnie ograniczyć jego spożywanie. Przy okazji często nie mówią o tym, że mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza, których niedobór może powodować osłabienie, pogorszone samopoczucie czy problemy z koncentracją.
Problem nie tkwi w tym, że samo mięso jest niezdrowe a w tym, że często nieodpowiednio je przygotowujemy. Smażymy w olbrzymiej ilości tłuszczu, powodując tym samym, że mięso zawiera dużo kalorii i przyczynia się do nadwagi. Jeśli przyrządzimy je na parze bądź w piekarniku to będzie nie tylko zdrowe, ale dodatkowo będzie wspierało odchudzanie.
Buraki

Najczęściej spożywamy je w formie sałatki, ceniąc je przede wszystkim za walory smakowe. Jednak buraczki również stanowią produkt, hamujący apetyt. Zawierają bowiem dużą ilość błonnika, który w połączeniu z wodą pęcznieje w żołądku sprawiając, że wydaje nam się, że zjedliśmy na tyle dużo, że przez kilka godzin nie będziemy musieli sięgać po nic więcej.
Dodatkowo buraczki powinny być szczególnie często jedzone przez osoby, które mają problem z niedokrwistością – zawierają duże ilości żelaza i regulują pracę układu sercowo-naczyniowego.
Zielona herbata

To produkt, który oprócz tego, że hamuje apetyt przyspiesza również metabolizm, dlatego jest tak doskonałym produktem w trakcie odchudzania. Warto spożywać nawet kilka filiżanek zielonej herbaty dziennie.
Zawarte w niej katechiny zdecydowanie ułatwią naszemu układowi trawiennemu poradzenie sobie z gospodarowaniem mikro i makroskładnikami.
Woda

To ostatni, ale być może najważniejszy produkt, wspierający odchudzanie. Wypicie szklanki wody około pół godziny przed posiłkiem sprawi, że zjemy zdecydowanie mniejszą ilość jedzenia niż wtedy, gdybyśmy sięgnęli od razu po posiłek.
Warto też pamiętać o tym, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz trawienia konieczne jest dostarczanie wody, która stanowi ponad 70% składu naszego ciała!
Unikaj rutyny

Powyższe produkty zdecydowanie ułatwią nam walkę z nadprogramowymi kilogramami, która jest w rzeczywistości walką o zdrowie! Warto stosować je wszystkie w naprzemienny sposób. Za sprawą takiego rozwiązania unikniemy rutyny i szybkiego znudzenia się zdrową dietą.
Na co dzień warto również zadbać o aktywność fizyczną i regularne badania – dzięki nim będziemy czuć się zdrowo i komfortowo pod względem psychicznym. Nie zabraknie nam również energii do dalszego działania..
Czytaj także: Zdrowotne właściwości, które mają jadalne kwiaty