Cebula, to warzywo, które większość z nas ma w swojej kuchni i często po nie sięga. Choć sama w sobie ma dość nieprzyjemny zapach, powodujący łzy, to chętnie wykorzystujemy ją przy przygotowaniu większości potraw. Nadaje im bowiem wyrazistego, lekko słodkiego smaku i domowego zapachu. Jednak oprócz walorów smakowych ten produkt jest także bogaty w właściwości lecznicze cebuli. Ze względu na nie powinniśmy sięgać po cebulę najczęściej, jak to możliwe.
Już nasze babcie wiedziały, że cebula, to źródło zdrowia, siły, witalności i świetnej odporności. Chętnie dodawały ją do zup, sosów czy przygotowywanych mięs. Oprócz tego, kiedy tylko na zewnątrz zaczynała panować chłodna, jesienna aura przygotowywały syrop z cebuli.
Aby go przyrządzić wystarczyło połączyć cukier wraz z poszatkowaną cebulą. Już po kilku godzinach z tak przygotowanej mikstury powstawał syrop, który był zdrowy i smaczny. Pewnie część z nas miała okazję go spróbować! Warto sprawdzić, jakie właściwości ma cebula i dlaczego powinniśmy ją jeść!