w , ,

Ciasteczka i muffinki – przepisy na jesienne desery

Owsiane babeczki w kolorowych pepitkach.

Owsiane babeczki z orzechami

Orzechy są pełne właściwości zdrowotnych i warto je jeść nie tylko jesienią, ale i przez cały rok! Z kolei płatki owsiane pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie i chronią nasze serce. Właśnie dlatego owsiane babeczki z orzechami, to jesienne desery pełne zdrowia!

Do ich przygotowania potrzebujemy następujących składników: 1 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych, bo są drobniejsze), 6 łyżek brązowego cukru, 2 łyżek miody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanki mleka, 2 jajek, 50 gramów masła oraz 2 garści posiekanych orzechów włoskich.

Najpierw rozpuszczamy masło i je studzimy. Następnie łączymy je wraz z pozostałymi składnikami, poza orzechami – najlepiej za pomocą miksera. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masę umieszczamy w foremkach. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni. Babeczki powinny być pieczone przez około 25 minut.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.