
Owsiane babeczki z orzechami
Orzechy są pełne właściwości zdrowotnych i warto je jeść nie tylko jesienią, ale i przez cały rok! Z kolei płatki owsiane pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie i chronią nasze serce. Właśnie dlatego owsiane babeczki z orzechami, to jesienne desery pełne zdrowia!
Do ich przygotowania potrzebujemy następujących składników: 1 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych, bo są drobniejsze), 6 łyżek brązowego cukru, 2 łyżek miody, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanki mleka, 2 jajek, 50 gramów masła oraz 2 garści posiekanych orzechów włoskich.
Najpierw rozpuszczamy masło i je studzimy. Następnie łączymy je wraz z pozostałymi składnikami, poza orzechami – najlepiej za pomocą miksera. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masę umieszczamy w foremkach. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni. Babeczki powinny być pieczone przez około 25 minut.