Miód – cukier do wypieków i herbaty, czy do niczego
Miód w Polsce uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego cukru. I faktycznie tak jest, ale pod warunkiem, że wiemy, jak prawidłowo go używać. Większość osób pozbawia jednak miód wszystkich substancji odżywczych, wystawiając go na kontakt z wysoką temperaturą.
Jeśli chcemy, by miód stanowił zdrowy cukier, powinniśmy pamiętać, że jeśli temperatura substancji, do których go dodamy, przekroczy 40 stopni, to produkt ten straci wszystkie swoje właściwości odżwycze.
Jeśli więc przygotowujesz zimową herbatę i marzysz o tym, by była dawką zdrowia, to musisz ją ostudzić, nim dodasz miód. Dodając miód do wypieków również nie sprawiamy, że są one zdrowe – mają jedynie inny smak. Odżywcze substancje miodu zostają bowiem zneutralizowane, a słodki syrop staje się zwyczajnym, niezdrowym cukrem.