in , ,

Czy istnieje zdrowy cukier? Który cukier jest najzdrowszy dla naszego ciała

Miód na talerzyku.
unsplash.com

Miód – cukier do wypieków i herbaty, czy do niczego

Miód w Polsce uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego cukru. I faktycznie tak jest, ale pod warunkiem, że wiemy, jak prawidłowo go używać. Większość osób pozbawia jednak miód wszystkich substancji odżywczych, wystawiając go na kontakt z wysoką temperaturą.

Jeśli chcemy, by miód stanowił zdrowy cukier, powinniśmy pamiętać, że jeśli temperatura substancji, do których go dodamy, przekroczy 40 stopni, to produkt ten straci wszystkie swoje właściwości odżwycze.

Jeśli więc przygotowujesz zimową herbatę i marzysz o tym, by była dawką zdrowia, to musisz ją ostudzić, nim dodasz miód. Dodając miód do wypieków również nie sprawiamy, że są one zdrowe – mają jedynie inny smak. Odżywcze substancje miodu zostają bowiem zneutralizowane, a słodki syrop staje się zwyczajnym, niezdrowym cukrem.

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.