Jak jedzenie słodyczy wpływa na cukrzycę
Jedzenie słodyczy znacząco przyczynia się do wzrostu masy ciała. Wynika to z tego, że cukier rozpuszczony w słodkich napojach czy cukierkach nie jest odżywczy – wręcz pobudza nasz apetyt. Mamy wrażenie, że nic nie zjedliśmy, choć właśnie wypiliśmy napój, zawierający 6 łyżek cukru i kilkaset kalorii.
Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę? Bezpośrednio nie, ale spowodowany nim wzrost masy ciała się do niej przyczynia. Okazuje się bowiem, że zwiększona ilość tkanki tłuszczowej w organizmie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Oznacza to, że dbanie o prawidłową masę ciała, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę. Warto pamiętać, że cukier w postaci glukozy, fruktozy czy sacharozy, stanowi paliwo energetyczne dla naszego organizmu.
Jednak należy mieć na uwadze również to, że nie potrzebujemy go w nadmiernych ilościach. Cukier znajduje się w pieczywie, warzywach, owocach – nie musimy dodatkowo spożywać go pod postacią słodyczy, by mieć energię.