w ,

Jak przechowywać żywność, aby na dłużej zachowywała świeżość

W lodówce unikamy wilgoci

Jak przechowywać żywność

Niektóre osoby uważają, że mięso, owoce czy warzywa, które zamierzamy spożywać należy umyć przed włożeniem do lodówki. Jest to jednak mit, który sprawia, że zarówno owoce, warzywa, jak i mięso, które trzymamy w lodówce znacznie szybciej się psuje. Każdy z tych produktów, owszem, powinien zostać umyty. Należy to jednak zrobić bezpośrednio przed spożyciem a nie przed włożeniem do lodówki. 

Zobacz także:  Najlepsze energetyki na rynku - ranking 2023

Z kolei warzywa i owoce, które już są wilgotne powinny zostać przez nas dokładnie osuszone, najlepiej papierowym ręcznikiem, ponieważ wilgoć w połączeniu ze stycznością z innymi warzywami czy owocami może przyczynić się do ich nadmiernego gnicia i powstania przykrego zapachu w lodówce. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.