Robienie większych zakupów ma wiele zalet. Jedną z nich jest oszczędność czasu. Dzięki temu nie musimy codziennie poświęcać chwil na to, by przygotować listę zakupów czy udać się do sklepu.
Dodatkowo robienie rzadziej zakupów wiąże się z oszczędnościami, bo kupujemy mniejszą ilość dodatkowych, niepotrzebnych rzeczy. Rzadsze zakupy są także bardziej ekologiczne, bo nie musimy tak często dojeżdżać do sklepu samochodem czy komunikacją miejską.
Świeżość produktów

Jednak większe zakupy rodzą również poważne pytanie – jak przechowywać żywność w lodówce, aby mimo upływu czasu nie traciła walorów smakowych i świeżości?
Odpowiedź jest złożona, ponieważ każdy produkt wymaga określonego przechowywania. Jednak dzięki zastosowaniu się do kilku poniższych wskazówek na długo zachowamy świeżość naszych produktów i przyjemny zapach w lodówce.
Jak powinna wyglądać nasza lodówka pod względem organizacyjny?

Odpowiadając na pytanie, jak przechowywać żywność w lodówce trzeba przede wszystkim zdać sobie sprawę z tego, że nasza lodówka powinna być dostosowana do prawidłowego przechowywania żywności. Przy jej wyborze warto zwrócić uwagę na to, aby miała na tyle duże półek, by udało nam się wydzielić osobne strefy dla warzyw, owoców, nabiału, mięsa, jajek i sosów.
Dzięki temu nasza lodówka będzie znacznie łatwiej komponowała się z poniższymi zasadami. Jeśli jednak mamy małą lodówkę, która nie ma odpowiedniej ilości stref, to nie musimy się obawiać – sami może kupić organizery, które wydzielą strefy w lodówce tak, by każdy produkt miał swoje miejsce.
Przechowywanie szynki, wędlin, mięsa
Podstawowym błędem, który popełniamy przy przechowywaniu mięsa jest to, że wkładamy wszystko do jednego pudełka – różne rodzaje wędlin razem z serem żółtym a do tego ulubiony pasztet. To błąd – wówczas jeden rodzaj mięsa oddziałuje na drugi przez co mięso zacznie szybciej traci swoje właściwości a zapach w lodówce jest znacznie mniej przyjemny.
Po powrocie z zakupów powinniśmy przełożyć wędliny do pojemników, ale każdy rodzaj wędliny powinien mieć swój własny pojemnik – wówczas każda wędlina będzie zachowywała swój smak i świeżość. Sery generalnie warto przechowywać na półce z nabiałem a nie z mięsami.
Przechowywanie
Jeśli chodzi o zostawianie mięsa w lodówce, to najlepiej to robić w pojemniku – zapach nie będzie się roznosił po całej lodówce. To jak przechowywać żywność w lodówce w przypadku mięsa determinuje także estetykę całej lodówki – jeśli zostawimy otwarte mięso, to wszystko co się w niej znajduje będzie wpływało na jego zapach i odwrotnie – mięso będzie wpływało na pozostałe produkty.
Dodatkowo mięso najlepiej przechowywać na półce, znajdującej się tuż nad owocami i warzywami. Panują na niej optymalne warunki do przetrzymywania mięsa czy ryb i wynoszą one około 2 stopni.
Przechowywanie warzyw
Surowe warzywa najlepiej przechowywać w lodówce w plastikowym organizerze bądź wprost na półce. Ważne jest jednak to, aby pudełko nie było zamknięte. Wówczas cyrkulacja powietrza, połączona z niską temperaturą, jaka jest utrzymywana w lodówce, sprawią, że warzywa będą dłużej świeże i będą miały przyjemną strukturę.
Warzywa oraz owoce najbezpieczniej jest przechowywać w dolnych szufladach lodówki. To właśnie w tym miejscu panuje idealna dla nich temperatura, wynosząca 10 stopni. W niej najdłużej zachowują swoją świeżość i smak.
Przechowywanie owoców
Owoce, podobnie jak warzywa, nie powinny być przechowywane w zamkniętych opakowaniach. Tym bardziej nie należy wkładać ani warzyw, ani owoców do lodówki, kiedy są zawinięte w plastikowe woreczki czy folię.
Wówczas łatwo o fermentację warzyw czy owoców i utratę ich walorów smakowych. Dodatkowo dla zachowania świeżości owoców możemy trzymać je w lodówce w papierowych torebkach – warto korzystać z nich wielokrotnie, by było to ekologiczne rozwiązanie.
Przechowywanie nabiału
Nabiał w większości przypadków ma swoje własne opakowanie – serki, jogurty, śmietany nie potrzebują przekładania do specjalnych opakowań. Jeśli jednak chodzi o twaróg czy żółty ser, to warto zadbać o specjalne opakowanie dla nich.
Podobnie wygląda sytuacja z masłem – najlepiej zapewnić każdemu z tych produktów niewielkie, szklane opakowanie, w którym będziemy mogli je trzymać.

Jeśli generalnie nie lubimy trzymać żywności w plastikowych kubeczkach, to śmietanę czy duży jogurt naturalny, które znajdują się w lodówce również możemy przełożyć do szklanego słoika.
Jeśli jednak przechowujemy żywność w plastikowych kubkach, to warto wyposażyć się w woskowe nakładki – możemy ich używać zarówno do małych kubeczków, jak i dużych misek, jako pokrywki. Dostosowują się do rozmiaru naczynia i sprawiają, że zapach danego produktu się nie rozprzestrzenia.
Przechowywanie jajek w lodówce
Do przechowywania jajek najlepiej sprawdza się specjalny organizer. Generalnie organizery są świetną odpowiedzią na pytanie jak przechowywać żywność w lodówce, bo po prostu wprowadzają w niej harmonię.
Specjalne organizery na jajka sprawią, że nie będziemy musieli się obawiać o to, że jajka podczas otwierania lodówki będą się przemieszczały i się rozbiją.
Przechowywanie sosów, przecieru pomidorowego itp.
W przechowywaniu tego rodzaju rzeczy najlepiej sprawdzają się boczne półki lodówki, gdzie są wydzielone strefy, pozwalające utrzymać rzeczy tego typu w miejscu. Ważne jest także to, żeby dbać o szczelność opakowań, w których znajdują się dane rzeczy – w przeciwnym razie zapach w lodówce może stać się nieprzyjemny i nieświeży.
Temperatura, która panuje w drzwiach lodówki najczęściej i najszybciej ulega zmianie podczas otwierania. Dlatego tak ważne jest trzymanie sosów a nie np. wędlin w tym miejscu. Sosy, ketchup czy musztarda są zakonserwowane i tego rodzaju chłodzenie będzie dla nich wystarczające w przeciwieństwie do mięsa czy nabiału.
Jak zadbać o przyjemny zapach w lodówce?
Jeśli wiemy już, jak przechowywać żywność w lodówce, to warto także zainteresować się ogólnymi zasadami, które pomogą nam zachować higienę w lodówce i sprawią, że zapach w lodówce będzie przyjemny i świeży, dzięki temu chętnie będziemy sięgać po produkty, które się w niej znajdują.
Regularne mycie lodówki
To bardzo ważny krok z punktu widzenia dbania o czystość w lodówce. Dzięki niemu będziemy regularnie pozbywać się ewentualnych zabrudzeń, które w perspektywie czasu mogą powodować nieprzyjemny zapach w lodówce i niechęć do tego, co się w niej znajduje.
Najlepiej myć lodówkę co najmniej raz w tygodniu, jeśli właśnie raz na tydzień robimy zakupy. Zasada powinna być taka, że myjemy lodówkę za każdym razem, kiedy wkładamy do niej nowe produkty.
Odpowiednia ilość miejsca dla żywności, znajdującej się w lodówce
To ważny punkt, jeśli szukamy odpowiedzi na pytanie jak przechowywać żywność w lodówce. Jeśli będzie znajdowała się w niej zbyt duża ilość produktów, to cyrkulacja powietrza wewnątrz lodówki zostanie zaburzona.
Wówczas nie wszystkie produkty będą wystarczająco schłodzone a to z kolei może powodować ich szybsze psucie się i nieświeży zapach w lodówce.
Do lodówki nie wkładamy gorących potraw.
Do ważna zasada z dwóch powodów. Po pierwsze gorące potrawy w lodówce sprawiają, że zupełnie zmienia się w niej temperatura. Wówczas agregat lodówki pracuje w wytężony sposób po to, by powrócić do optymalnej temperatury. Jest to nieekologiczne i może sprawić, że nasze rachunki za energię znacznie wzrosną.
Dodatkowo, jeśli włożymy do lodówki gorącą potrawę, to sprawimy również, że taka potrawa znacznie szybciej się zepsuje, ponieważ nagła zmiana temperatury negatywnie wpływa na świeżość jedzenia. Dodatkowo w lodówce wytworzy się para, która będzie się skraplała i tworzyła niepotrzebny osad na produktach, znajdujących się w lodówce.
Czytaj także: Obiad na lato – przepisy, które są szybkie, zdrowe i sycące
W lodówce unikamy wilgoci
Niektóre osoby uważają, że mięso, owoce czy warzywa, które zamierzamy spożywać należy umyć przed włożeniem do lodówki. Jest to jednak mit, który sprawia, że zarówno owoce, warzywa, jak i mięso, które trzymamy w lodówce znacznie szybciej się psuje. Każdy z tych produktów, owszem, powinien zostać umyty. Należy to jednak zrobić bezpośrednio przed spożyciem a nie przed włożeniem do lodówki.
Z kolei warzywa i owoce, które już są wilgotne powinny zostać przez nas dokładnie osuszone, najlepiej papierowym ręcznikiem, ponieważ wilgoć w połączeniu ze stycznością z innymi warzywami czy owocami może przyczynić się do ich nadmiernego gnicia i powstania przykrego zapachu w lodówce.
Regularne rozmrażanie lodówki
To także ważny aspekt, który nie odpowiada bezpośrednio na pytanie jak przechowywać żywność w lodówce, ale przyczynia się do określenia stanu naszej lodówki. Dzięki temu jest ona wydajniejsza i najprawdopodobniej posłuży nam na dłużej.
Jeśli jednak stajemy przed wyborem nowej lodówki, to warto zwrócić uwagę na to funkcję no frost, która znacznie wpłynie na poprawę funkcjonowania lodówki w naszym domu i ułatwi dbanie o nią.
Zapach w lodówce
Aby zadbać o świeży zapach w lodówce możemy wyposażyć się w specjalne odświeżacze powietrza do lodówki. Najczęściej umieszcza się je na którejś z półek tak, by nie miały bezpośredniej styczności z pożywieniem.
Pochłaniają nieprzyjemne zapachy, znajdujące się we wnętrzu lodówki. Warto jednak pamiętać o tym, aby regularnie wymieniać takie odświeżacze, ponieważ w przeciwnym razie staną się siedliskiem bakterii i drobnoustrojów.
Naturalnym zamiennikiem odświeżaczy powietrza do lodówki jest obrany ziemniak, który dzięki swoim higroskopijnym właściwościom pochłania wilgoć z otoczenia a co za tym idzie – również nieprzyjemne zapachy.
Czysta i zadbana lodówka, to ważny aspekt zarówno pod względem zachowania higieny jedzenia, jak i zdrowotnym. Jeśli przechowujemy żywność w prawidłowy sposób, to zachowuje ona swoje wartości odżywcze i chętnie po nią sięgamy. Dodatkowo przyjemny zapach w lodówce sprawia, że całą kuchnia wydaje się być od razu bardziej czysta i harmonijna.

Czytaj także: Dania na upalne dni
Dzięki zastosowaniu się do kilku powyższych zasad będziemy mogli cieszyć się znacznie dłuższą świeżością naszych produktów żywieniowych oraz satysfakcją, płynącą z czystości, panującej w domu. A jak każdy wie – czysty dom, to także spokojne myśli.