in , ,

Przestań wyrzucać kożuch z mleka! Szokująca prawda…

Gotujące się mleko.
ovenclean.com

Kożuch na mleku – czym właściwie jest

Warto zdawać sobie sprawę z tego, że mleko krowie czy kozie nie jest naturalnym produktem w diecie człowieka. Do jego produkcji dochodzi bowiem po to, by zwierzęta mogły wykarmić swoje potomstwo – nie po to, by mogło dochodzić do wysokiej obróbki termicznej i konsumpcji przez człowieka.

Jednak stworzyliśmy system działań, mających sprawić, by mleko innych zwierząt służyło i nam. Z pewnością się to udało, ponieważ rynek nabiału w Polsce i na świecie świetnie się rozwija, wprowadzając do obrotu coraz to nowe produkty mleczne.

Zobacz także:  Ziemniaczane przekąski i nie tylko – jaki jest ulubiony comfort food Polaków?

Mimo to, kożuch na mleku nadal odpycha wiele osób. Warto zdawać sobie sprawę, że do jego powstania dochodzi w wyniku naturalnej reakcji chemicznej, jaka zachodzi podczas gotowania mleka.

Zawarte w nim białka oraz tłuszcze powodują powstanie pęcherzyków, które początkowo nie są widoczne gołym okiem, a następnie ścięcie białka (kazeiny), które postrzegamy właśnie, jako ten nielubiany kożuch.

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.