Kożuch na mleku – czym właściwie jest
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że mleko krowie czy kozie nie jest naturalnym produktem w diecie człowieka. Do jego produkcji dochodzi bowiem po to, by zwierzęta mogły wykarmić swoje potomstwo – nie po to, by mogło dochodzić do wysokiej obróbki termicznej i konsumpcji przez człowieka.
Jednak stworzyliśmy system działań, mających sprawić, by mleko innych zwierząt służyło i nam. Z pewnością się to udało, ponieważ rynek nabiału w Polsce i na świecie świetnie się rozwija, wprowadzając do obrotu coraz to nowe produkty mleczne.
Mimo to, kożuch na mleku nadal odpycha wiele osób. Warto zdawać sobie sprawę, że do jego powstania dochodzi w wyniku naturalnej reakcji chemicznej, jaka zachodzi podczas gotowania mleka.
Zawarte w nim białka oraz tłuszcze powodują powstanie pęcherzyków, które początkowo nie są widoczne gołym okiem, a następnie ścięcie białka (kazeiny), które postrzegamy właśnie, jako ten nielubiany kożuch.