w , ,

Przestań wyrzucać kożuch z mleka! Szokująca prawda…

Mleko oraz ciasteczka.
unsplash.com

W jaki sposób można wykorzystać kożuch na mleku

Kożuch na mleku jest wykorzystywany w kuchni jednego z najpopularniejszych restauratorów w Polsce, Modesta Amaro! Ten wykorzystuje go, między innymi, do przygotowania ryb. Tworzy z niego swego rodzaju sos, dresing umieszczany na łososiu.

Aby go przygotować należy podgrzać mleko do 80-90 stopni. Następnie na folii rozsmarowujemy śmietaną, na której układamy zdjęty kożuch, ponownie zakrywamy śmietaną i umieszczamy na plastrach wędzonego łososia. Wyborne!

Z kożucha możemy przygotować również delikatne, mleczne ciasteczka. Potrzebujemy 150 gramów kożucha, 75 gramów cukru, 2 jajek, 200 gramów mąki i łyżeczki proszku do pieczenia.

Najpierw ubijamy białka z cukrem, następnie dodajemy żółtka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i pieczemy niewielkie kulki ciasta przez około 12 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.