
Masala czaj – przepis krok po kroku
Podany poniżej przepis pozwala na przygotowanie około 3 szklanek aromatycznego napoju. Potrzebujemy: 300 mililitrów wody, 300 mililitrów mleka, 6 łyżeczek herbaty indyjskiej, 6 łyżeczek cukru trzcinowego.
Aby stworzyć mieszankę specjalnych przypraw musimy połączyć: 1 łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, kardamonu, imbiru oraz 5 goździków. Aby przygotować herbatę, łączymy wszystkie składniki.
Następnie gotujemy je na niewielkim ogniu przez kwadrans, czyli 15 minut. Musimy uważać, aby nie dopuścić do kipienia. Po tym czasie przelewamy napój przez gazę bądź sitko i gotowe! Masala czaj doskonale smakuje, podane w glinianych kubkach.
Co ważne, herbata smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego bez obaw możemy trzymać ją w lodówce i sięgać po nią w ciągu dnia. Nie straci wówczas ani walorów smakowych, ani zdrowotnych.