Cytrusy są bardzo zdrowe. Większość z nich zawiera dużą ilość witaminy C, a przy okazji nie są zbyt kaloryczne. Dlatego wiele osób po nie sięga. Mandarynki i pomarańcze, to przy okazji bardzo dobra baza do soku czy smoothie.
Jednocześnie wiele osób bagatelizuje mycie cytrusów przed obraniem. Najprawdopodobniej jest to spowodowane tym, że wychodzimy z założenia, iż skoro mają już skórkę, to owoc, znajdujący się w jej wnętrzu, jest już gotowy do spożycia.
Jednak rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej! Cytrusy powinniśmy myć nim je obierzemy. Sprawdź, dlaczego jest to tak ważne i z jakiego powodu nie należy o tym zapominać.
Te informacje z pewnością zmienią Twoje podejście do kwestii mycia cytrusów przed ich jedzeniem. Pamiętaj też o tym, że inne owoce również należy myć przed spożyciem!

Dlaczego mycie cytrusów przed obraniem jest tak ważne
Mycie cytrusów przed obraniem ma ogromne znaczenie, ponieważ może uratować nasze zdrowie i życie! Choć przed laty nikt nie myślał o konieczności mycia owoców przed spożyciem, to obecnie wydaje się to być konieczne.
Z czego to wynika? Ze zmian, które zaszły w rolnictwie i uprawie roślin na przestrzeni lat. Obecnie na plantacjach stosuje się szereg substancji i nawozów, mających zapewnić, że owoce będą duże, soczyste a jednocześnie nie zaatakują ich żadne pasożyty.
Środki grzybobójcze, pestycydy, nabłyszczacze i woski, mające nadać owocom połysk mogą powodować u ludzi poważne dolegliwości! Wiele z nich przyczynia się do rozwoju nowotworów, chorób wątroby czy nerek.
Kiedy spożywamy owoce, obrane ze skórki, ale nie umyte, to przenosimy te substancje na miąższ owoców! Żeby tego uniknąć należy je odpowiednio umyć przed obraniem i zjedzeniem. Dzięki temu będziemy bezpieczniejsi!

Czy tylko cytrusy należy myć
Mycie cytrusów przed obraniem jest ogromnie ważne, ale powinność mycia owoców dotyczy znacznie większego grona produktów! Tak naprawdę należy myć wszystkie owoce, które jemy.
Zarówno te, które są przez nas obierane ze skórki, jak i te, które w niej pozostają podczas konsumpcji. Częstym błędem, popełnianym przez nas jest to, że nie myjemy banana przed spożyciem.
Warto pamiętać, że przed dotarciem do sklepu ten owoc pokonuje wielotygodniową podróż. Aby zabezpieczyć go na ten czas przed gniciem czy pasożytami, konieczne jest użycie silnie konserwujących substancji, o których możemy poczytać na etykietach owoców.
Zasada jest więc taka, że należy myć każdy owoc oraz warzywo, które planujemy zjeść. Bez względu na to czy jemy go w skórce, czy też decydujemy się na to, by go z niej obrać. Unikniemy dzięki temu wielu problemów zdrowotnych, które są naprawdę poważne.

W jaki sposób należy myć cytrusy
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że mycie samą wodą nie będzie najprawdopodobniej skuteczne, ponieważ wśród konserwantów są substancje nierozpuszczalne w wodzie. Najlepiej użyć ciepłej wody oraz płynu do mycia naczyń bądź specjalnego środka do mycia owoców i warzyw.
Możemy go kupić w większości sklepów, zajmujących się dystrybucją ekologicznych produktów, więc nie powinien być to problem. Płyn nakładamy na owoc, lekko czyścimy szczoteczką i płuczemy w wodzie.
Warto pamiętać również o tym, żeby umyć ręce po myciu owoców, ponieważ to na nich mogą wówczas znajdować się nieodpowiednie dla nas i niepożądane substancje, konserwujące owoce.
Mycie cytrusów przed obraniem za pomocą wody i płynu nie będzie wystarczające, jeśli chcemy użyć skórki z nich. Wówczas należy owoce umieścić w wodzie z octem (2 łyżki octu na szklankę wody) a następnie w wodzie z sodą (łyżka sody na szklankę wody).