Piernik staropolski – ciasto
Z naszego przepisu, oprócz ciasteczek, możemy przygotować także duże ciasto z masą kajmakową oraz powidłami. Aby to zrobić należy przygotować ciasto tak, jak zostało to wskazane w powyższym przepisie i pozwolić mu dojrzewać przez kilka tygodni.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na wielkość dużej blachy i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piernik staropolski powinien być w tym wypadku pieczony przez 30 minut. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na 3 równe prostokąty.
Następnie jeden z nich przekładamy masą kajmakową, którą możemy kupić w każdym supermarkecie, układamy kolejny kawałek ciasta i smarujemy go powidłami. Najlepiej sprawdzą się śliwkowe bądź wiśniowe. Na nasmarowany kawałek ciasta nakładamy kolejny, ostatni już, prostokąt.
Tak przygotowany piernik szczelnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kolejny tydzień. Po tym czasie ciasto będzie idealnie miękkie, soczyste a smaki, które zostaną w nim zawarte, połączą się i będą zachwycać nasze podniebienia.