
Dlaczego woda po ugotowaniu ryżu jest tak cenna
Woda po ugotowanym ryżu jest dla nas taka cenna, ponieważ zawiera dużą ilość pierwiastków chemicznych. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspierają pracę narządów oraz pomagają zachować zdrowy wygląd.
W wodzie po gotowaniu ryżu znajdują się takie pierwiastki, jak żelazo, potas czy magnez. Są one szczególnie ważne ze względu na pracę serca oraz funkcjonowanie układu krwionośnego. Żelazo pomaga bowiem zapobiegać anemii, która może prowadzić do zasłabnięć i problemów z koncentracją.
Z kolei magnez wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz termoregulację w naszym organizmie. Dzięki niemu możliwe jest także utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi w naszych żyłach i tętnicach.
Woda po gotowanym ryżu, to również bogate źródło kwasu foliowego! Mogą więc sięgać po nią zarówno kobiety w ciąży, jak i osoby, planujące potomstwo. Taka woda, to również źródło witamin z grupy B, wspierających nasz układ nerwowy.