w , ,

Nigdy więcej nie wylejesz wody po ugotowanym ryżu

Ryż w drewnianej miseczce.
kafeteria.pl

Czy każda woda po ugotowanym ryżu jest pełna właściwości zdrowotnych

Niestety nie. Jeśli korzystamy z woreczków do gotowania ryżu, to woda ryżowa nie będzie pełna właściwości odżywczych i nie będzie wpływała korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.

Wręcz przeciwnie – woda tego rodzaju może nam zaszkodzić. Zawiera bowiem dużą ilość bisfenolu. Jest to toksyczna substancja, która dodatkowo nie jest usuwana z naszego organizmu a jedynie się w nim odkłada.

Woda po ugotowanym ryżu będzie najzdrowsza, jeśli przed gotowaniem wypłuczemy ziarna. Najlepiej zrobić to kilka razy. Wówczas będziemy cieszyć się zdrową i pełnowartościową wodą ryżową.

Aby móc na dłużej zachować jej właściwości odżywcze, warto trzymać ją w lodówce. Powinna bez problemu nadawać się do użycia nawet po około 7 dniach od dnia gotowania ryżu.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.