
Czy każda woda po ugotowanym ryżu jest pełna właściwości zdrowotnych
Niestety nie. Jeśli korzystamy z woreczków do gotowania ryżu, to woda ryżowa nie będzie pełna właściwości odżywczych i nie będzie wpływała korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.
Wręcz przeciwnie – woda tego rodzaju może nam zaszkodzić. Zawiera bowiem dużą ilość bisfenolu. Jest to toksyczna substancja, która dodatkowo nie jest usuwana z naszego organizmu a jedynie się w nim odkłada.
Woda po ugotowanym ryżu będzie najzdrowsza, jeśli przed gotowaniem wypłuczemy ziarna. Najlepiej zrobić to kilka razy. Wówczas będziemy cieszyć się zdrową i pełnowartościową wodą ryżową.
Aby móc na dłużej zachować jej właściwości odżywcze, warto trzymać ją w lodówce. Powinna bez problemu nadawać się do użycia nawet po około 7 dniach od dnia gotowania ryżu.