w , ,

5 powodów by jeść fasolę szparagową

Fasola szparagowa na czarnym tle.
unsplash.com

Wsparcie dla kobiet

Spożywanie fasolki szparagowej jest zalecane również kobietom – także tym w ciąży. U kobiet miesiączkujących zawartość witaminy K w tym produkcie może znacznie złagodzić nieprzyjemne dolegliwości miesiączkowe, szczególnie intensywne krwawienie.

Właściwości fasoli szparagowej u kobiet w ciąży czy u kobiet, które zmagają się z PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego) mogą łagodzić drażliwość oraz częste zmiany nastroju. Zawartość kwasu foliowego w fasoli również jest bardzo cenna.

Warto suplementować go nie tylko będąc w ciąży. Ma on szczególne znaczenie przed tym, jak w nią zajdziemy, ponieważ odgrywa on kluczową rolę w tworzeniu kory mózgowej już w pierwszych chwilach od zapłodnienia, co zapobiega wadom cewy nerwowej!

Zobacz także:  Powstało bioniczne oko, które może przywracać wzrok niewidomym

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.