w , , ,

Ziemniaki są trujące dla ludzi – uważaj na nie

Obrane ziemniaki i obieraczka.
unsplash.com

Jak uniknąć zatrucia ziemniakami

Przede wszystkim powinniśmy rozsądnie wybierać ziemniaki na zakupach. Lepiej unikać tych, które są narażone na nieustanną styczność z promieniami słonecznymi, które wzmagają produkcję solaniny. Odstraszać powinna również zielona barwa ziemniaków oraz ich kiełki.

Zobacz także:  Dlaczego Polacy powinni szczególnie teraz dbać o dotlenienie swojego mózgu?

Ziemniaki są trujące, kiedy ich nie obieramy! Aby zwiększyć bezpieczeństwo podczas spożywania kartofli, warto obierać je na grubość kilku milimetrów. To właśnie w mundurkach ziemniaków znajduje się największa ilość szkodliwych dla nas substancji.

Możemy także spożywać grillowane czy pieczone ziemniaki. Wówczas dochodzi najczęściej do zwęglenia bądź wypalenia skórki oraz substancji, które się w niej znajdują. Dzięki temu ziemniaki stają się dla nas o wiele bezpieczniejsze!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.