Na sklepowych półkach dostępne są chipsy ziemniaczane, paprykowe, cebulowe, a także o wielu innych ciekawych smakach. To przekąska, którą zakupić można w większości sklepach, już od 1921 roku. Słone chipsy zyskały wielu swoich zwolenników, pomimo tego, że są uznawane za niezdrowe i szkodliwe dla zdrowia. Wielu osobom ciężko sobie odmówić codziennej paczki chipsów, jednakże należy mieć na uwadze, iż zbyt częste spożywanie takich produktów prowadzi do otyłości, wpływa niekorzystnie na ogólne samopoczucie i przewód pokarmowy.
Czym są chipsy?
Chipsy to bardzo popularna w wielu krajach przekąska. Wytwarza się ją najczęściej z ziemniaków. Są to cienko krojone plastry warzyw, które następnie smaży się w głębokim tłuszczu. Dzięki rozwojowi technologii istnieją również inne metody przygotowywania chipsów, na przykład przy użyciu mikrofal i jedynie opryskiwania warzyw tłuszczem.
Właściwości chipsów
Mogłoby się wydawać, iż jedynym składnikiem tych artykułów spożywczych jest zwykły ziemniak, aczkolwiek chipsy mają w składzie o wiele więcej elementów. Znaleźć w nich można: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący o danym smaku, serwatkę w proszku, laktozę proszku, cukier, mleko w proszku, wzmacniacze smaku, aromaty, ser w proszku, regulatory kwasowości, barwniki, olej sojowy, sól, czy czosnek w proszku. Jak widać, skład jest długi i nie zbyt zdrowy dla organizmu.
Oto 10 Powodów, dla których nie powinniśmy jeść chipsów.