in ,

15 zdrowotnych właściwości gorzkiej czekolady

7. Gorzka czekolada zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów

ziarna kakaowca

Zakrzepy są często przyczyną zatorów, udaru mózgu. Niosą więc ze sobą ogromne ryzyko wystąpienia powikłań, które w efekcie mogą prowadzić nie tylko do utraty zdrowia, ale i stałego pogorszenia jakości naszego życia a nawet jego utraty!

Znajdujące się w czekoladzie flawonoidy sprawiają, że zdrowotność właściwości gorzkiej czekolady mogą uchronić nasz organizm przed powstawaniem zakrzepów! Pomagają lekko rozszerzać naczynia krwionośne – dzięki temu krew może swobodnie krążyć w naszym organizmie. 

Zobacz także: 15 produktów, których spożywanie poprawi odporność

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.