Trunek, który towarzyszy niejednej imprezie. Przyjemność, mogąca kosztować od kilku złotych do kilku tysięcy. Bez względu na to, ile wydajesz na dany produkt, nie warto by się zmarnował. Dlatego, odpowiadamy na pytanie, czy alkohol może się zepsuć?Wszystko zależy od tego, o jaki rodzaj chodzi, jakie składniki zostały wykorzystane w trakcie produkcji oraz jaka jest zawartość etanolu. O ile sam etanol nie może się zepsuć, o tyle reszta składowych może zmieniać stan jakości.
Czy alkohol się psuje? Domowy alkohol
Najbardziej narażone na zepsucie są alkohole wytwarzane w domowych warunkach. Brak zachowania zasad sterylności, nieunikanie napowietrzenia może mieć znaczący wpływ na szybsze psucie się produktu. Nie należy przechowywać alkoholu w jasnych i ciepłych pomieszczeniach. Zanim rozpocznie się spożywanie trunku, warto zwrócić uwagę czy w środku nie znajdują się żadne pleśni, grzyby czy inne patogeny bakterii.
Piwo
Na butelkach i puszkach znajduje się termin ważności piwa. Oznacza to, że może ono się zepsuć po określonym terminie. Zwykle jest to od 6 do 12 miesięcy dla piw pasteryzowanych i maksymalnie 3 miesiące dla piw niepasteryzowanych. Po zabutelkowaniu piwa zachodzą w środku liczne procesy. Wpływa to bezpośrednio na smak i aromat. Wobec tego, piwo wypite tuż przed ostatnim dniem przydatności będzie smakować niż to, któremu zostało więcej dni.
Wino
Stwierdzenie, że ,,im starsze wino, tym lepsze” jest prawdą. Odnosi się jednak do win szlachetnych. Te, które wybieramy najczęściej na co dzień, do takich nie należą. Wina czerwone nie podlegają procesu psucia się do 3 lat. Białe wina psują się szybciej, bo nawet po 2 latach od butelkowania. Wina organiczne, bez konserwantów najlepiej spożywać w okresie 3-6 miesięcy od butelkowania. Warto uważać na takie czynniki jak światło, ciepło i temperatura, ponieważ te mogą znacznie przyspieszać proces psucia się.
Likier
Likiery psują się stosunkowo szybko. Wszystko przez dodatki takie jak: cukier, barwniki, śmietanka. Otwarty likier najbezpieczniej spożyć do 6 miesięcy od otwarcia. Największą uwagę należy poświęcić likierom kremowym i jajecznym, które mają najszybszą tendencję do psucia się.
Wódka, whisky, rum, tequilla, brandy i gin
Alkohole o które nie należy się martwić. Ze względu na dużą ilość zawartego w nich etanolu nie psują się. O ile nie trzeba się martwić o pleśń czy występowanie niepożądanych związków chemicznych, należy pamiętać, że z czasem jakość alkoholi z tej grupy spada.