w

Ciekawostki o świętach na przestrzeni setek lat

Stół, przygotowany do Wigilii.
dobrzemieszkaj.pl

Praktyczny wymiar świąt w miastach w okresie międzywojennym

Okres międzywojenny charakteryzował się tym, że wielu ludzi starało się odbudować swoją pozycję społeczną po wojnie. Powszechnie było wiadomo, że wielu z nich wciąż zmagało się z ubóstwem i nie mogło sobie pozwolić na wszystko, czego by chcieli.

Z tego względu w gazetach i czasopismach, w bardzo elegancki sposób, przedstawiano rozwiązania problemów takich, jak brak niektórych produktów czy choćby barak choinki!

Zobacz także:  Jako dzieci grali w filmach, zobacz jak wyglądają teraz

Można było korzystać wówczas z kreatywności – zamiast choinki wystarczało kilka gałązek choiny bądź bombonierka w kształcie choinki! Nie było również rygoru wymagalności 12 potraw na wigilijnym stole.

Ciekawostki o świętach mówią o tym, że najczęściej menu zawierało trzy dania – rybę, zupę oraz słodki deser. Jak wskazywali dziennikarze, nie chodziło bowiem o to, by jedzenie miało się marnować a o to, by spędzić czas Świąt wspólnie i w spokoju!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.