Praktyczny wymiar świąt w miastach w okresie międzywojennym
Okres międzywojenny charakteryzował się tym, że wielu ludzi starało się odbudować swoją pozycję społeczną po wojnie. Powszechnie było wiadomo, że wielu z nich wciąż zmagało się z ubóstwem i nie mogło sobie pozwolić na wszystko, czego by chcieli.
Z tego względu w gazetach i czasopismach, w bardzo elegancki sposób, przedstawiano rozwiązania problemów takich, jak brak niektórych produktów czy choćby barak choinki!
Można było korzystać wówczas z kreatywności – zamiast choinki wystarczało kilka gałązek choiny bądź bombonierka w kształcie choinki! Nie było również rygoru wymagalności 12 potraw na wigilijnym stole.
Ciekawostki o świętach mówią o tym, że najczęściej menu zawierało trzy dania – rybę, zupę oraz słodki deser. Jak wskazywali dziennikarze, nie chodziło bowiem o to, by jedzenie miało się marnować a o to, by spędzić czas Świąt wspólnie i w spokoju!